Wat wordt de Europese boom van het jaar 2022? De eik van Toergenjev in elk geval niet
Wat hebben de negentiende eeuwse Russische schrijver Toergenjev en Instagram gemeen? Ze spelen allebei een rol bij de verkiezing vandaag van de Europese boom van het jaar.
Miss Holland, Miss Universe - of zulke verkiezingen nog van deze tijd zijn, daar kun je een hele boom over opzetten. Maar de verkiezing van Boom van het Jaar zelf gaat juist niet over uiterlijk. Zelfs een alledaags uitziende boom kan winnen. Wat telt is het verhaal erachter.
Zo kent bijna elke automobilist de Nederlandse inzending van 2018: de Anneville eik, beter bekend als de Troeteleik. Hij staat letterlijk in de weg: in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout. Verdedigers van de boom, en dat zijn er velen, voeren aan dat de boom er eerst stond. Namelijk al 158 jaar, lang dus voordat er auto’s bestonden, en zeker lang voordat Rijkswaterstaat de A58 wilde verbreden, wat hem in zijn voortbestaan bedreigt.
Belang van bomen
De Boom van het Jaar-verkiezing was oorspronkelijk een puur Tsjechische aangelegenheid, totdat in 2011 andere Europese landen het initiatief omarmden en ook bomen gingen inzenden. Doel is om aandacht te vragen voor het belang van bomen, die mens en dier schaduw geven en frisse lucht: ze halen CO2 uit de atmosfeer en geven er zuurstof voor terug, daar kan geen machine tegenop. In Nederland laat organisator SBNL Natuurfonds eerst per provincie een boom kiezen. Daarna strijden die twaalf bomen om de eer Nederlands boom van het jaar te worden (of eigenlijk doen mensen dat natuurlijk, via een internetstemming, het is niet bekend of de boom er zelf iets van merkt).
We hebben de carnavalsvereniging in de tuin gehad, de lokale schutterij, de boom heeft ons samengebracht
Limburg won dit jaar de nationale wedstrijd, met Tilia, voor zover bekend de eerste boom ter wereld met een eigen Instagram-account. Maarten van Essen, eigenaar van de zomerlinde (Tilia platyphyllos) maakt elke dag een nieuwe foto en post die voor een inmiddels wereldwijd publiek van bijna vierduizend volgers. ,,Het is altijd nogal een privéboom geweest”, vertelt Van Essen. Hij woont in een oude pastorie in Maasniel, de boom staat er in de tuin en is vanaf de openbare weg moeilijk te zien. Van Essen houdt van zijn boom en besloot tijdens de hoogtijdagen van de coronapandemie zijn liefde online te gaan delen. De buren wezen hem vervolgens op die verkiezing.
Jonge vrouw
De rest is geschiedenis, heet dat dan, maar in dit geval wel een bijzondere geschiedenis. ,,De winnaar van vorig jaar was een duizendjarige Spaanse eik, daar kan een lindeboom van 150 jaar niet tegenop natuurlijk”, besefte Van Essen. ,,Dus hebben we Tilia als boom van de toekomst gepositioneerd: een jonge vrouw met een Instagram-account, klimaatbewust - ze eet geen vlees en reist niet.” Van Essen benaderde de plaatselijke bierbrouwerij Lindeboom, die net als de boom 150 jaar bestaat, en die stelde 150 kratjes bier ter beschikking die Van Essen kon verloten. ,,Supergezellig, het hele dorp ging meedoen - en meestemmen. We hebben de carnavalsvereniging in de tuin gehad, de lokale schutterij, de boom heeft ons samengebracht.”
Helaas, zo vrolijk als de Nederlandse inzending is, zo treurig liep het af met de Russische. Het ging om de beroemde Toergenjev-eik die 198 jaar geleden, naar verluidt, is geplant door de toen jonge Ivan Toergenjev op het landgoed van zijn ouders. Toergenjev werd een gevierd schrijver en was veel op reis. Maar hij bleef altijd naar zijn boom terugkomen. Vlak voor zijn dood schreef hij vanuit Frankrijk aan een vriend: ‘Als je op het landgoed bent, breng dan mijn respect over aan mijn huis, mijn boom en mijn vaderland.’ De schrijver overleed in 1883 en 30 november 2021 ook zijn boom. De eik werd omver geblazen door een orkaan en kon niet meer worden gered. Een troost was dat hij postuum kans maakte om tot Europees boom van het jaar te worden gekroond. Maar ook dat zal niet meer gaan: Op 28 februari is Rusland vanwege de inval in Oekraïne uit de competitie geknikkerd.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMmet video + poll
Wespenoverlast extreem in Oost-Nederland, gasten vertrekken uit paniek van camping
Wespenmaand augustus moet nog beginnen en de wespen zijn nu al niet weg te slaan. Dat belooft wat. Op een camping in De Lutte is de overlast zelfs zo erg dat een gezin met jonge kinderen en een vrouw vroegtijdig de camping verliet. -
PREMIUM
Volg de natuur in de tuin en er ontstaat een weelde aan dieren en ander leven
Geen zin in de jaarlijkse tuincyclus van schoffelen, mesten, wieden en zaaien? Misschien is een tuin op basis van permacultuur iets. Die houdt zichzelf in stand en is een paradijs voor alles wat leeft. -
Nieuwe auto's vanaf 2035 emissievrij, vanaf 2030 schoner
Nieuwe auto’s moeten vanaf 2035 emissievrij zijn en vanaf 2030 schoner. Onderhandelaars van Commissie, Raad (lidstaten) en Parlement bereikten daarover vanavond in Brussel een akkoord dat het definitieve einde van de verbrandingsmotor inluidt. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.
-
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
-
-
PREMIUMHeleen de Coninck
Klimaatonderzoeker: ‘Verduurzaam óók arme landen’
Wetenschapper Heleen de Coninck is als klimaatonderzoeker hoopvol over de toekomst. ,,We hebben in principe alle technologieën in huis om het klimaatprobleem op te lossen.” -
Natuurmonumenten zet bijzondere wandelroute van verloren soorten uit
Natuurmonumenten heeft in natuurgebied Sallandse Heuvelrug in Overijssel een zogenoemde Route van Verloren Soorten uitgezet. Tijdens een wandeling van ruim vier kilometer ontdekken wandelaars welke soorten dieren en planten bijna of helemaal verdwenen zijn door verdroging, versnippering, vervuiling en verzuring.