Twee derde van de wilde dierenpopulaties is verdwenen: ‘Dubbele noodsituatie’
Nieuw rapportHet is al langer bekend dat het niet goed gaat met de wilde dieren op aarde, en cijfers uit het Living Planet Report van het Wereld Natuurfonds (WNF) bevestigen het weer. Sinds 1970 zijn populaties wilde dieren gemiddeld met 69 procent afgenomen. ,,We kunnen het tij nog keren, maar daarvoor is het wel alle hens aan dek.”
Vooral natuurverlies zorgt ervoor dat de grootte van de wilde dierenpopulaties op aarde afneemt. ,,Die afname zegt uiteindelijk iets over de kwaliteit van het leefgebied", vertelt onderzoeker Michelle Grooten, een van de auteurs van het rapport. ,,Wanneer populaties wilde dieren gaan afnemen is dat eigenlijk een eerste indicatie voor het verslechten van de natuur.”
De mens is, zoals vaker geconstateerd, de boosdoener. ,,Denk hierbij onder andere aan ontbossing, grootschalige landbouw en CO2-uitstoot”, licht WNF-ceo Kirsten Schuijt toe. ,,Met name populaties van zoetwaterdieren zijn het hardst geraakt door vervuild water, overbevissing en de bouw van stuwen en dammen. De populatie van de roze rivierdolfijn in Brazilië is met 65 procent afgenomen door visserij en verlies van leefgebied.” Verder hebben de laaglandgorilla in Congo en de Australische zeeleeuw het zwaar te verduren.
Iedere twee jaar controleert het WNF hoe het ervoor staat met de gezondheid van onze aarde. Deze ‘gezondheidscheck’ - genaamd het Living Planet Report - wordt gedaan door bijna honderd internationale wetenschappers. Zij constateren gezamenlijk dat het al langere tijd niet goed gaat met de aarde en het hoog tijd is voor actie.
Actie is nodig
De onderzoekers spreken van een ‘dubbele noodsituatie’ vanwege de opwarming van de aarde en de afname van biodiversiteit. Uiteindelijk zijn de problemen elkaars oplossing, stelt WNF. Hoe meer natuur, hoe gezonder het klimaat; hoe gezonder het klimaat, hoe meer natuur. De natuurorganisatie benadrukt dat beide problemen alleen aangepakt kunnen worden als ze gezamenlijk bestreden worden.
Voor het eerst wordt in dit rapport de nadruk gelegd op de link tussen biodiversiteit en klimaatverandering. Iets wat vooral WNF-ambassadeur Reinier van den Berg aan het hart gaat: ,,De temperatuur op aarde is sinds het pre-industriële tijdperk met 1,2 graden gestegen. Dat lijkt onschuldig, maar we merken er nu al de gevolgen van. Steeds vaker krijgen we te maken met extreme weersomstandigheden als bosbranden en orkanen. We kunnen het tij nog keren, maar daarvoor is het alle hens aan dek.”
Om de wereld voor zulke weerextremen te behoeden is het volgens de WNF-ambassadeur van belang dat we naar een wereld toewerken waar meer CO2 wordt opgenomen dan wordt uitgestoten. ,,Daar is betere regelgeving voor nodig. Wij willen dat 30 procent van de natuur beschermd natuurgebied wordt voor 2030.”
Iets waar de natuurorganisatie voor wil pleiten dit jaar december, tijdens de klimaatconventie van de Verenigde Naties. ,,Dat zijn dé momenten om een koerswijziging door te voeren in het belang van mensen en de planeet", stelt WNF.
De toekomst van de aarde ligt op je bord
Veerkracht
Maar wat kunnen mensen zelf eigenlijk doen? ,,De toekomst van onze aarde ligt op je bord”, stelt ceo Schuijt. ,,Een plantaardig dieet kan al zo'n groot verschil maken. Natuurlijk verwachten we niet dat iedereen vegetarisch wordt, maar een à twee dagen vis of vlees per week kan ertoe leiden dat onze planeet beter kan herstellen. Duurzame en lokale producten zijn daarbij van belang."
WNF-ambassadeur Van den Berg legt dit verder uit: ,,Met het huidige globale dieet van de mensheid hebben we 4 miljard hectare nodig om 8 miljard mensen te voeden. Als iedereen overgaat op een plantaardig dieet, is dat nog maar een miljard hectare.” Grofweg een land ter grootte van India zou dan bespaard worden.
Al eerder werd in Nederland actie ondernomen. Tien jaar geleden was de otter in de Biesbosch bijna helemaal uitgestorven door de jacht, slechte waterkwaliteit en verkeer. Door de otter beter te beschermen wordt de huidige populatie nu op 450 otters geschat.
,,Dat laat zien hoe veerkrachtig de natuur is”, aldus Kirsten Schuijt. ,,Dat geeft hoop. Natuur herstelt zichzelf als je het de tijd geeft, met rust laat en de juiste stappen zet. Dat is ook precies wat we moeten doen. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de mens en de wereld die we door zullen geven aan onze kinderen.”
Cijfers uit het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds
Voor het Living Planet Report zijn 32.000 populaties van in totaal 5230 soorten wilde dieren onderzocht.
Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn de plaatsen waar de grootste afname van wilde dierpopulaties plaatsvindt. De populaties wilde dieren zijn hier sinds 1970 gemiddeld met 94 procent afgenomen.
De populaties die het hardst getroffen worden zijn de zoetwaterpopulaties. Deze zijn sinds 1970 met 83 procent afgenomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Supermarkten stoppen met invliegen groente en fruit: ‘Minder in de schappen’
Nederlandse supermarkten stoppen met het invliegen van groente en fruit. Maar dat maakt hun klimaatimpact niet minder, zegt landbouweconoom Willy Baltussen. ,,Het gaat meer om het signaal dat supermarkten hiermee afgeven: we moeten meer nadenken over duurzame voedselsystemen.” -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMmet video
Barre skitocht van 2000 kilometer: ‘Kon het alleen maar volhouden met pijnstillers’
Op 4 mei begon Bernice Notenboom aan een 2000 kilometer lange tocht met vliegers over Groenland. Nu is de poolreiziger terug, bijna heelhuids. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMmet Video
Woonboot van Henriëtte ligt wéér op het droge: ‘Voor de schilders is het handig, maar leuk is anders’
Door de toenemende droogte liggen woonboten steeds vaker droog. Zo ook in de Ooijpolder bij Nijmegen. Handig voor de schilder, die om de boot heen kan lopen. Maar leuk is anders. ‘Als je op een boot woont, wil je water om je heen. Geen modderboel of zandvlakte.’
-
Meer dan 400 klimaatactivisten aangehouden voor actie op Schiphol
De Koninklijke Marechaussee heeft in totaal 413 klimaatactivisten aangehouden voor de actie twee weken geleden op Schiphol. De marchechaussee is nog bezig met het onderzoek naar de zaak, meldt een woordvoerder vandaag. -
-
-
PREMIUMMET VIDEO
Wilde serval ontsnapt en grijpt kip: ‘Benader je hem verkeerd, dan ben je aan de beurt’
Het waren twee spannende weken voor Bert van Zoelen. Zijn serval, een grote wilde kat die normaal voorkomt op de Afrikaanse savanne, wist te ontsnappen uit zijn tuin. Na een omzwerving van dertien dagen keerde hij woensdag gelukkig weer terug bij zijn baasje. ‘Op een gegeven moment was hij waarschijnlijk niet meer te houden.’ -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.