Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans spreekt tijdens de COP27 VN klimaattop in Egypte (zaterdag 19 november 2022).
Volledig scherm
Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans spreekt tijdens de COP27 VN klimaattop in Egypte (zaterdag 19 november 2022). © AP


Nieuw voorstel voor slotakkoord klimaattop, veel landen eerder ontevreden over voortgang

updateDe voorzitter van de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh heeft zaterdag een nieuw voorstel gepubliceerd voor een slotakkoord. Bijna tweehonderd landen moeten instemmen met het concept, dus het is niet de laatste versie. Het concept lijkt een combinatie van de eerdere voorstellen die zijn gedaan door ontwikkelingslanden en door de Europese Unie.

  1. Grote stijging zeespiegel nu onvermijdelijk door smeltende Groenlandse ijskap

    Grote stijging zeespiegel nu onvermijde­lijk door smeltende Groenland­se ijskap

    Het smelten van de Groenlandse ijskap zal wereldwijd leiden tot een onvermijdelijke stijging van het zeeniveau met minstens 27 centimeter. ,,Ongeacht welke maatregelen we nu nog treffen om de klimaatverandering het hoofd te bieden, we staan met één voet in het graf”, stelt Jason Box, glacioloog en hoofdauteur van de studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature climate change.