Nieuw voorstel voor slotakkoord klimaattop, veel landen eerder ontevreden over voortgang
updateDe voorzitter van de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh heeft zaterdag een nieuw voorstel gepubliceerd voor een slotakkoord. Bijna tweehonderd landen moeten instemmen met het concept, dus het is niet de laatste versie. Het concept lijkt een combinatie van de eerdere voorstellen die zijn gedaan door ontwikkelingslanden en door de Europese Unie.
Diverse landen waren vanochtend ontevreden over de voortgang van de klimaattop. Ook eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans maakte zich zorgen over een goede afloop. Als de uitkomst onbevredigend is, dan is de EU bereid uit het overleg te stappen, zei hij. ,,We moeten ervoor zorgen dat we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden.”
De top zou volgens de planning vrijdag tot een einde moeten komen, maar werd gisteren zoals verwacht verlengd omdat er te veel openstaande kwesties waren. Deelnemers moeten nog een definitieve tekst als afsluiting van de top overeenkomen. De onderhandelingen zitten onder meer vast rondom kwesties zoals fondsen voor schade door extreem weer in armere landen.
Eurocommissaris Frans Timmermans maakte donderdagavond bekend dat de EU de ontwikkelingslanden tegemoetkomt door een klimaatschadefonds op te richten. Ontwikkelingslanden willen dat het fonds beschikbaar komt voor ‘ontwikkelingslanden die kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering’. De EU wil juist dat alleen de kwetsbaarste landen aanspraak mogen maken op zo’n fonds, omdat onder de noemer ‘ontwikkelingslanden’ ook landen zoals de rijke golfstaat Qatar vallen. In de meest recente conceptversie staat echter nog steeds dat het fonds bedoeld is voor ‘ontwikkelingslanden’.
Onvrede
Volgens klimaatminister Rob Jetten waren veel landen ongelukkig door het gebrek aan voortgang op het gebied van afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, en zo de mondiale temperatuurstijging onder de 1,5 graden Celsius te houden. Dat is volgens klimaatwetenschappers de grenswaarde waarboven de effecten van klimaatveranderingen veel ernstiger zullen worden.
Jetten vreesde, net als Timmermans en andere Europese afgevaardigden, dat er voorstellen op tafel liggen die de resultaten van de klimaattop vorig jaar in Glasgow afzwakken. ,,Het is eenvoudigweg niet goed genoeg”, stelde hij. ,,We wachten nog steeds op enkele teksten, maar het voelt alsof we terugkrabbelen van Glasgow, en dat is onacceptabel.” Een Franse afgevaardigde zei dat het vooral om een Egyptisch voorstel gaat. ‘We kunnen het doel van 1,5 graden opwarming niet laten sterven in Sharm-el-Sheik’, twitterde de Franse energieminister Agnes Pannier-Runacher.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Sameh Shoukry, voorzitter van de top, zei eerder dat hij wist dat er veel ‘onvrede’ is onder alle partijen, maar riep de 200 naties die zich in Egypte hebben verzameld op om vastberadenheid te tonen om een consensus te bereiken: ,,De kwestie berust nu op de wil van de deelnemende partijen.” Shoukry liet daarnaast weten dat het doel de mondiale opwarming te beperken tot maximaal 1,5 graden Celsius, ten opzichte van de pre-industriële tijd in de concepttekst behouden blijft.
In de huidige conceptversie zijn voor een groot deel de afspraken zoals die zijn gemaakt in Glasgow overgenomen. Dat geldt ook bijvoorbeeld voor de opmerking dat het gebruik van steenkool ‘afgebouwd’ moet worden. Dat woord was aanleiding voor veel discussie vorig jaar, toen het het veel sterkere ‘uitfaseren’ op het laatste moment verving. De woorden ‘fossiele brandstoffen’ worden bijna niet genoemd. Het is nog niet duidelijk wat de reacties zijn van andere landen op het conceptvoorstel.
‘Liever geen resultaat dan slecht resultaat’
Timmermans stelde vanochtend dat dee EU meer heeft bewogen in de onderhandelingen dan de andere partijen, en om een goede uitkomst te krijgen moeten die ook bewegen. Hij benadrukte dat hij liever geen resultaat ziet op de klimaattop dan ‘een slecht resultaat’, en waarschuwde dat de EU bereid is weg te lopen van de onderhandelingen als er geen bevredigende uitkomst wordt bereikt.
,,We moeten vooruit, niet achteruit. En alle EU-ministers zijn bereid om op te stappen als we geen resultaat bereiken dat recht doet aan waar de wereld op wacht - namelijk dat we iets doen aan deze klimaatcrisis”, zei Timmermans. Toch denkt hij dat een ‘positief resultaat’ vandaag nog steeds haalbaar is.
De onderhandelingen zijn de hele nacht doorgegaan volgens diplomaat Wael Aboulmagd, die aan het hoofd staat van de Egyptische delegatie. Een functionaris die sprak namens de Afrikaanse onderhandelaars zei dat de groep weinig weet: ,,We horen steeds over nachtenlange zij-bijeenkomsten om de impasse te doorbreken, maar we zijn daar niet bij betrokken en wachten waar ze mee komen voordat we beslissen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKlimaatverandering
Eiland Tuvalu met de ondergang bedreigd: ‘Staat er triest voor’
Een land dat door de golven dreigt te worden verzwolgen. In Nederland kunnen we er al eeuwen over meepraten. De Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland denkt dan ook mee met Tuvalu en andere landen in de regio die door klimaatverandering letterlijk met ondergang worden bedreigd. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Sommige vuilnisbelten stoten evenveel broeikasgas uit als 1,5 miljoen auto's samen
Onderzoekers van het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek (SRON) hebben met behulp van satellietgegevens plekken op de aarde opgespoord waar veel methaan (CH4) wordt uitgestoten. Een aantal vuilnisbelten blijken grote uitstoters van methaan, dat na CO2 een van de belangrijkste broeikasgassen is. -
Grote stijging zeespiegel nu onvermijdelijk door smeltende Groenlandse ijskap
Het smelten van de Groenlandse ijskap zal wereldwijd leiden tot een onvermijdelijke stijging van het zeeniveau met minstens 27 centimeter. ,,Ongeacht welke maatregelen we nu nog treffen om de klimaatverandering het hoofd te bieden, we staan met één voet in het graf”, stelt Jason Box, glacioloog en hoofdauteur van de studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature climate change. -
PREMIUM
Waarom moet het einde van de wereld zo deprimerend zijn?
Stop met dat zure vingerwijzen naar de vleesetende automobilist. Er is nu een boek dat de boel opvrolijkt en de lezer toch informeert over klimaatverandering.
-
Nieuw rapport
Twee derde van de wilde dierenpopulaties is verdwenen: ‘Dubbele noodsituatie’
Het is al langer bekend dat het niet goed gaat met de wilde dieren op aarde, en cijfers uit het Living Planet Report van het Wereld Natuurfonds (WNF) bevestigen het weer. Sinds 1970 zijn populaties wilde dieren gemiddeld met 69 procent afgenomen. ,,We kunnen het tij nog keren, maar daarvoor is het wel alle hens aan dek.” -
-
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen?