Zundert teelt eerste led-aardbei op grote schaal
Zundert - Heel het jaar door aardbeien eten. Door een innovatief systeem van led-verlichting kan het bij de Zundertse teler Jack Hereijgers. Volgens hem zijn het de eerste led-aardbeien die op grote schaal worden geteeld. En de smaak? Die blijft hetzelfde, aldus onze verslaggeefster.
Hereijgers had één wens en die komt vandaag uit, want hij kan zijn eerste 'winterkoninkjes' plukken. Normaal worden de eerste aardbeien in april geplukt, maar door de led-verlichting kan de Zundertenaar het moment suprême zelf sturen. ,,We zijn op 25 november gestart met telen. Dat is nog vrij laat, maar het is ook de eerste keer. Volgend jaar willen we nog eerder plukken", vertelt Hereijgers.
Nieuwe lamp
In totaal hangt er acht kilometer aan led-verlichting in de kas en brandt dat zestien uur per dag. De planten hebben de rest van de dag rust nodig - net zoals mensen. ,,Dan presteren ze het beste."
Hereijgers heeft dit niet alleen gedaan. Hij is bijgestaan door drie West-Brabantse ondernemers. De teler vroeg advies over het plaatsen van led-verlichting aan Barry Joosen van Vezalux uit Wernhout, groothandel in lichtbronnen. ,,Het is belangrijk dat er weinig schaduw van de lamp afkomt", vertelt Joosen. Hij wist dat Luminaid, ontwikkelaar van LED-oplossingen uit Roosendaal, een soortgelijke lamp voor de industrie heeft ontwikkeld. ,,Vervolgens hebben wij met Proefcentrum Hoogstraten het juiste spectrum voor de lampen bepaald en is een nieuwe lamp voor de aardbeienmarkt ontwikkeld," vertelt Chris Boomaars van Luminaid. Stan van Eekelen uit Zundert is als water- en elektrotechnicus kind aan huis bij de teler en heeft daarom ook de led-verlichting geïnstalleerd.
Tekst gaat verder onder foto.
West-Brabant op de kaart
Teler Hereijgers vindt de West-Brabantse samenwerking nog het mooiste onderdeel van het project: ,,Zo kunnen we West-Brabant nog beter op de kaart zetten." Een groot gedeelte van de Nederlandse aardbeien wordt namelijk geteeld in deze regio.
Het voordeel van led-verlichting in de kas is dat er geen sprake is van lichtvervuiling en er geen licht verloren gaat. Boomaars: ,,Dat komt omdat led-verlichting heel gericht op de plant schijnt. Bij andere lampen wordt ook het gangpad verlicht, dat is zonde. Deze lampen zitten dicht op de plant en zijn in hoogte verstelbaar."
Aardbeiplanten zijn schaduwplanten en presteren het beste bij zo'n veertien graden. Daarom is het belangrijk dat de temperatuur in de kas precies goed is. Door het nieuwe verlichtingssysteem is het mogelijk om de verlichting los van het klimaat te reguleren, wat efficiënter werkt.
Smaak
Toch is het nog even spannend voor de Zundertse aardbeienteler. Aangezien hij voor het eerst teelt door middel van led-verlichting. De vrucht blijft hetzelfde, maar zal de consument het merken aan de smaak? Er zijn wel testen gedaan in diverse proefcentra, maar niet op zulke grote schaal. Als het goed gaat, wil hij zijn andere drie kassen ook voorzien van led-verlichting. ,,Het is een flinke investering", vertelt hij. Het gaat om honderdduizenden euro's. ,,Maar zo kunnen we wel heel het jaar door Nederlandse aardbeien eten."
Volgens zijn zoon Michel Hereijgers zijn er gesprekken geweest met afzetorganisatie Cooperatie Hoogstraten. ,,Zij hebben wel vraag naar Nederlandse aardbeien in deze periode."
Tekst gaat verder onder foto.
Betalen voor kwaliteit
De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) juicht het initiatief toe. Wel is ze benieuwd of de Zundertse led-aardbei het kan winnen van de Spaanse aardbei die in de winter in de schappen van onze supermarkten liggen. "We zijn erg geïnteresseerd of het hen lukt om de markt van de Spaanse telers af te snoepen. En ze niet onder de duiven schieten van de Nederlandse telers", aldus woordvoerder Mark de Jong. Hij is ook benieuwd of de led-aardbei het kan winnen qua prijs van de Spaanse aardbei. Michel Hereijgers: "Wij zijn ervan overtuigd dat we het op smaak winnen. Mensen willen betalen voor kwaliteit."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
Aangepast coronavaccin beschermt mensen beter, zegt Europees medicijnagentschap
Om mensen beter te beschermen moet het coronavaccin vóór de vaccinatieronde in het najaar worden aangepast. Dat adviseert het Europees medicijnagentschap EMA. -
PREMIUM
Weekmarkt terug in het centrum van Gilze: ‘Een mooie plek en echt een versterking’
GILZE - De weekmarkt is terug in het centrum van Gilze. Niet op het vertrouwde Bisschop de Vetplein, maar een stukje verderop. Het was even spannend en ook wennen, maar de markt heeft weer een toekomst.Gilze
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
-
-
Fransman vlucht voor politie in Bergen op Zoom en crasht in België
BERGEN OP ZOOM - Een tiental politieauto's en een politiehelikopter waren donderdagavond gemoeid met een achtervolging vanuit Bergen op Zoom. Vanaf daar werd een 21-jarige Fransman achterna gezeten door de agenten. De jacht op de man eindigde met een crash in België.Bergen op Zoom, Terneuzen -
Barbara de Loor volgt Olga Commandeur op bij Nederland in beweging
Barbara de Loor (49) volgt Olga Commandeur op als presentatrice van Nederland in beweging. De oud-schaatsster is vanaf maandag 4 september naast Duco Bauwens te zien in het populaire MAX-programma.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer