Volledig scherm
Aardbeientelers Jack en zijn zoon Michel Hereijgers bekijken de door led-verlichting geteelde aardbeien in hun kas in Zundert. Edwin Wiekens/Pix4Profs © EDWIN WIEKENS

Zundert teelt eerste led-aardbei op grote schaal

Zundert - Heel het jaar door aardbeien eten. Door een innovatief systeem van led-verlichting kan het bij de Zundertse teler Jack Hereijgers. Volgens hem zijn het de eerste led-aardbeien die op grote schaal worden geteeld. En de smaak? Die blijft hetzelfde, aldus onze verslaggeefster.

Hereijgers had één wens en die komt vandaag uit, want hij kan zijn eerste 'winterkoninkjes' plukken. Normaal worden de eerste aardbeien in april geplukt, maar door de led-verlichting kan de Zundertenaar het moment suprême zelf sturen. ,,We zijn op 25 november gestart met telen. Dat is nog vrij laat, maar het is ook de eerste keer. Volgend jaar willen we nog eerder plukken", vertelt Hereijgers. 

Nieuwe lamp

In totaal hangt er acht kilometer aan led-verlichting in de kas en brandt dat zestien uur per dag. De planten hebben de rest van de dag rust nodig - net zoals mensen. ,,Dan presteren ze het beste."

Hereijgers heeft dit niet alleen gedaan. Hij is bijgestaan door drie West-Brabantse ondernemers. De teler vroeg advies over het plaatsen van led-verlichting aan Barry Joosen van Vezalux uit Wernhout, groothandel in lichtbronnen. ,,Het is belangrijk dat er weinig schaduw van de lamp afkomt", vertelt Joosen. Hij wist dat Luminaid, ontwikkelaar van LED-oplossingen uit Roosendaal, een soortgelijke lamp voor de industrie heeft ontwikkeld. ,,Vervolgens hebben wij met Proefcentrum Hoogstraten het juiste spectrum voor de lampen bepaald en is een nieuwe lamp voor de aardbeienmarkt ontwikkeld," vertelt Chris Boomaars van Luminaid. Stan van Eekelen uit Zundert is als water- en elektrotechnicus kind aan huis bij de teler en heeft daarom ook de led-verlichting geïnstalleerd.

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Edwin Wiekens/Pix4Profs © EDWIN WIEKENS

West-Brabant op de kaart

Teler Hereijgers vindt de West-Brabantse samenwerking nog het mooiste onderdeel van het project: ,,Zo kunnen we West-Brabant nog beter op de kaart zetten." Een groot gedeelte van de Nederlandse aardbeien wordt namelijk geteeld in deze regio. 

Het voordeel van led-verlichting in de kas is dat er geen sprake is van lichtvervuiling en er geen licht verloren gaat. Boomaars: ,,Dat komt omdat led-verlichting heel gericht op de plant schijnt. Bij andere lampen wordt ook het gangpad verlicht, dat is zonde. Deze lampen zitten dicht op de plant en zijn in hoogte verstelbaar."

Aardbeiplanten zijn schaduwplanten en presteren het beste bij zo'n veertien graden. Daarom is het belangrijk dat de temperatuur in de kas precies goed is. Door het nieuwe verlichtingssysteem is het mogelijk om de verlichting los van het klimaat te reguleren, wat efficiënter werkt. 

Smaak

Toch is het nog even spannend voor de Zundertse aardbeienteler. Aangezien hij voor het eerst teelt door middel van led-verlichting. De vrucht blijft hetzelfde, maar zal de consument het merken aan de smaak? Er zijn wel testen gedaan in diverse proefcentra, maar niet op zulke grote schaal. Als het goed gaat, wil hij zijn andere drie kassen ook voorzien van led-verlichting. ,,Het is een flinke investering", vertelt hij. Het gaat om honderdduizenden euro's. ,,Maar zo kunnen we wel heel het jaar door Nederlandse aardbeien eten."

Volgens zijn zoon Michel Hereijgers zijn er gesprekken geweest met afzetorganisatie Cooperatie Hoogstraten. ,,Zij hebben wel vraag naar Nederlandse aardbeien in deze periode."

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Edwin Wiekens/Pix4Profs © EDWIN WIEKENS

Betalen voor kwaliteit

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) juicht het initiatief toe. Wel is ze benieuwd of de Zundertse led-aardbei het kan winnen van de Spaanse aardbei die in de winter in de schappen van onze supermarkten liggen. "We zijn erg geïnteresseerd of het hen lukt om de markt van de Spaanse telers af te snoepen. En ze niet onder de duiven schieten van de Nederlandse telers", aldus woordvoerder Mark de Jong. Hij is ook benieuwd of de led-aardbei het kan winnen qua prijs van de Spaanse aardbei. Michel Hereijgers: "Wij zijn ervan overtuigd dat we het op smaak winnen. Mensen willen betalen voor kwaliteit."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Chroom-6 is gevaarlijk, West-Brabantse gemeenten moeten wél uitzoeken of het is gebruikt

Chroom-6 is gevaarlijk, West-Brabantse gemeenten moeten wél uitzoeken of het is gebruikt

  • Eens (88%)
  • Oneens (12%)
602 stemmen