West-Brabantse gemeenten roepen jeugdzorg op het matje wegens zwartboek
Negen West-Brabantse gemeenten willen een gesprek met Jeugdbescherming Brabant (JBB) na ontvangst van een zwartboek over misstanden in de jeugdzorg. Dat staat in een brief die op 14 september door gemeentebesturen is verzonden naar alle raadsleden in de negen gemeenten: Etten-Leur, Roosendaal, Bergen op Zoom, Moerdijk, Steenbergen, Woensdrecht, Rucphen, Halderberge en Zundert.
Delen per e-mail
In het zwartboek, met de titel Jeugdbescherming Brabant: de doodlopende weg in de jeugdhulpverlening , zijn zeven dossiers opgenomen van zaken waarin JBB aantoonbaar steken heeft laten vallen. De strekking van het document is dat Jeugdzorgorganisatie Jeugdbescherming Brabant niet naar behoren functioneert en daardoor onherstelbare schade toebrengt aan kinderen en hun ouders. De werkwijze van de instelling wordt ‘arrogant’ en ‘feodaal’ genoemd.
Topje van de ijsberg
Het zwartboek is opgesteld door de Stichting (H)erken Ouderverstoting, en op 7 september gestuurd aan alle Brabantse gemeenten en aan diverse landelijke instanties die betrokken zijn bij jeugdzorg, zoals de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid.
Ik heb zo’n dertig dossiers ingezien. Het grootste deel van die mensen durft niet te praten uit angst voor intimidatie en maatregelen van JBB.
De zeven dossiers zijn slechts het topje van de ijsberg volgens Krijn ten Hove uit Etten-Leur, samensteller van het zwartboek en ervaringsdeskundige. Volgens Ten Hove zijn de dossiers representatief voor de jeugdzorg in Brabant. ,,Ik heb zo’n dertig dossiers ingezien. Het grootste deel van die mensen durft niet te praten uit angst voor intimidatie en maatregelen van JBB. Met het zwartboek willen we bereiken dat partijen die toezicht moeten houden op Jeugdbescherming Brabant, inzicht krijgen in wat er gebeurt. Het is een gesloten bolwerk, waar nu geen controle op is. Die controle moet er komen.’’
Baby Hannah
Een van de dossiers in het zwartboek is dat van baby Hannah, het meisje dat begin 2018 in Eersel werd ontvoerd door haar biologische ouders. Ze was op een geheim adres bij een pleeggezin ondergebracht. De pleegouders waarschuwden JBB meermalen dat de ouders hadden gedreigd hun kind te ontvoeren. JBB liet na passende maatregelen te nemen, waardoor het meisje op 26 februari kon worden ontvoerd.
In het zwartboek staat verder dat JBB rechterlijke uitspraken negeert, partijdig is, feiten verdraait, noodzakelijke onderzoeken niet uitvoert en intimiderend is richting ouders. JBB zou in gesprekken ook hebben gezegd zich niet gebonden te voelen aan uitspraken van de rechter.
In diverse dossiers is sprake van veiligheidsplannen die niet worden opgesteld en therapieën die, ondanks afspraken met de rechter, niet in gang worden gezet. In alle dossiers is sprake van JBB-medewerkers die niet of nauwelijks bereikbaar zijn.
In een van de dossiers staan in een gezin kinderen al negen jaar onder toezicht van jeugdzorg en is er nog altijd geen goede omgangsregeling. In die negen jaar zijn zeven gezinsvoogden (medewerkers van JBB die ervoor moeten zorgen dat het goed gaat met kinderen als ouders dit zelf niet doen) de revue gepasseerd.
In andere geval onderzocht een deskundige op verzoek van de rechter de zaak en stelde vast dat de gezinsvoogd ‘in het kamp van de vader wordt gezogen’.
Klachtprocedures
Enkele ouders en familieleden zijn inmiddels klachtenprocedures gestart bij JBB, de Ombudsman en de Kinderombudsman. Ook hebben ze hun klachten gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Een woordvoerder van de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman bevestigt dat er een onderzoek loopt naar JBB, maar kan geen mededelingen doen tot het onderzoek gereed is.
De Raad voor de Kinderbescherming meldt geen klachten te hebben over de samenwerking met JBB en noemt de samenwerking goed. De rechtbanken in Breda en Den Bosch lieten weten niet inhoudelijk te kunnen reageren op het zwartboek.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat weten het zwartboek te hebben ontvangen en het te gaan bestuderen. Verder doet zij geen mededelingen. Wel zegt de inspectie dat 'de klachten over JBB niet anders zijn dan de klachten over andere vergelijkbare instellingen'.
Onjuistheden
JBB zegt in een schriftelijke reactie, die op 10 september ook naar alle gemeenten is verstuurd, zich niet te herkennen in het zwartboek en er 'uitdrukkelijk afstand van te nemen'. Volgens de instantie bevat het document vele onjuistheden, maar wil ze hier niet verder op ingaan uit privacyoverwegingen en omdat ze vindt dat de discussie niet op deze manier moet worden gevoerd. 'Wij zien ons evenwel wel genoodzaakt om duidelijk te maken dat wij de weergave, stellingen en standpunten in het document niet onderschrijven', aldus JBB in haar reactie. De instantie bestrijdt dat zij rechterlijke uitspraken niet opvolgt en zegt ook zich te houden aan uitkomsten van onderzoeken van de Nationale Ombudsman en andere bevoegde instanties.
Dit artikel is ook verstuurd via WhatsApp. Wil je ook dagelijks nieuwsberichten ontvangen via WhatsApp? WhatsApp dan BN AAN naar 06-10141812. Let op: je ontvangt geen bevestiging, maar bent dan wel aangemeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit ging vooraf aan de ontvoering van baby Hannah: 'De echte ouders waren buiten zinnen'
EERSEL - Hannah’s pleegmoeder Eef* schreef het letterlijk in een mail naar pleegzorg: ‘Ze staan een keer voor m’n neus bij de supermarkt en trekken haar uit m’n handen.’ En dat is precies wat er gebeurde met de baby, op 26 februari in Eersel. -
PREMIUMaan de stok
Haagse veteraan John laat alles uit zijn handen vallen als een kind wordt vermist: ‘Doen wat moet gebeuren’
De Haagse veteraan John Blonk is lid van het Veteranen Search Team. Vrijwilligers die alles uit hun handen laten vallen als een kind wordt vermist of een moeder aan de wandel is. Wij spraken Blonk voor de rubriek Aan De Stok. -
PREMIUM
Jasper en Ron zijn ambassadeurs speciaal onderwijs: ‘Je moet jezelf blijven én eerlijk zijn naar leerlingen’
BREDA - Het speciaal onderwijs in een positief daglicht zetten: dat is de missie van Jasper van der Noordt (35) en Ron Bouquet (63). De docenten van het Brederocollege in Breda zijn geëindigd in de top 3 van de verkiezing van Leraar van het Jaar 2021 voor het speciaal onderwijs en mogen zich dit jaar ambassadeurs van hun sector noemen. -
PREMIUM
Pleegmoeders baby Hannah: 'Instellingen moeten beter luisteren naar ouders'
HILVERSUM/EERSEL - Jeugdzorg en pleegzorg hebben in de periode voor en na de ontvoering van baby Hannah niet geluisterd naar de zorgen van de pleegouders van het meisje. Dat zeiden Anne en Minke, de eerste respectievelijk tweede pleegmoeder van baby Hannah, gisteravond bij RTL Late Night. Volgens beide vrouwen hadden veel problemen kunnen worden voorkomen als instellingen open hadden gestaan voor hun zorgen. -
Pleegouders zagen ontvoering baby Hannah aankomen: ‘We hebben keer op keer gewaarschuwd’
EERSEL - Als de zorginstanties hun werk goed hadden gedaan, dan had de ontvoering van baby Hannah door haar biologische ouders voorkomen kunnen worden. Dat zeggen de toenmalige pleegouders. ,,Wij hebben keer op keer gewaarschuwd dat dit kon gebeuren.’’
-
PREMIUMRecensie/video
De kracht van Jeangu’s lied is ook meteen de zwakte
Jeangu Macrooy presenteerde vanavond zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival 2021: Birth of new age. Wint Nederland met dit nummer voor de tweede keer op rij het liedjesfestijn? Onze recensie: ‘De kracht van het nummer is ook de zwakte.’ -
Auto valt van verhoging op klussende man: slachtoffer overlijdt ter plaatse
EINDHOVEN - Een klussende man is donderdag aan het einde van de middag om het leven gekomen, nadat hij onder een auto terechtkwam. Hij had het voertuig op een verhoging gezet om eraan te sleutelen, maar de wagen viel daar vanaf. Precies op het moment dat de man eronder lag. -
Willemstad en Tholen in de race om allermooiste vestingstad van Nederland te worden
WILLEMSTAD/THOLEN - De historie druipt van de gevels. Dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en een paar oude kanonnen naast de stadspoort, zo zien vestingsteden eruit. Van dat soort stadjes heeft Nederland er meer dan honderdvijftig.