Volledig scherm
© Martijn Schraven

Vrolijke kuuskestocht in Effen

EFFEN - Een zonovergoten optocht in Kuuskeslaand (varkentjesland). Het is misschien niet de grootse carnavalsstoet in de regio, maar absoluut een heel gezellige. Met een al even sfeervolle afterparty in het buurthuis. 

Lieske en Teuntje (9) van Maurik lopen al jaren mee als CV Import ,,Ik kom eigenlijk uit het Ginneken", legt moeder Lieske de herkomst van hun naam uit. ,,Maar we wonen nu al jaren met veel liefde en plezier in Effen." Het duo heeft invulling gegeven aan het motto - sloat nergens mir op - door als murw geslagen boksers te mee te lopen.

Zeven wagens

De optocht in Effen vergt geen al te grote inspanning van de toeschouwers. Drie minuut, vier seconden en alle zeven wagens zijn voorbij. Dat maakt het mogelijk om snel even binnendoor te lopen om de stoet op en ander punt nog een tweede of zelfs derde keer toe te zwaaien. Na de optocht gaat het knorfestijn verder in het Kuuskeskot. (zaal Kievitslaar).

Ridder Boaz (3,5) en Superman Collin (2) Roothans kijken met grote ogen toe naar de optocht. ,,Ze kennen carnaval alleen van de kinderopvang", zegt moeder Maartje. ,,Zelf ben ik Zoetermeerse en ben ik vrij onbekend met carnaval. Maar als ik zie hoeveel plezier ze er aan beleven, denk ik dat ik volgend jaar toch maar verkleed ga komen."

Jaarlijkse reünie

Voor veel leutvierders in Effen is de optocht een jaarlijkse reünie. cv FF Wa Anders bestaat in de basis uit een groep vroegere schoolvrienden die inmiddels is uitgebreid met een elftal kinderen. CV De Kuuskes is omgekeerd ontstaan als verzameling basisschoolvriendjes met hun ouders, waarbij inmiddels vooral de ouders als groep bijeen zijn gebleven. ,,Dit is het elfde jaar dat we meelopen", zegt Sandra van Beek van de Kuuskes. ,,We trekken alle dagen met elkaar op. Eerst komen we allemaal ergens bijeen om samen wat te eten en dan gaan we op stap."

Kleinschalig en gemoedelijk, en vooral lekker ongedwongen. Dus als er een vuilniswagen passeert op de vaste dinsdagronde, wordt de start gewoon even een paar minuten uitgesteld. Ook de exacte route is niet in beton gegoten. Dus bij lekker weer, zoals dinsdagmiddag het geval, wordt er gewoon een extra lus gelopen. ,,We kennen geen inschrijvingen", zegt medeorganisator John Somma. ,,Iedereen die wil kan gewoon aansluiten."

Een jury is er evenmin. De eerste prijs wordt traditioneel uitgereikt door de winnende groep van vorig jaar. Dit betekent dat een delegatie van FF Wa Anders kort in conclaaf moet om tot een winnaar te komen. Zij bepalen dat de beker dit jaar mee mag met Lieske en Teuntje. Een speciale blijk voor waardering is er deze middag voor Niek van der Meule. Hij krijgt de Gouden Kuus voor zijn jarenlange inzet voor de kuuskescarnaval. 

Volledig scherm
© Martijn Schraven
Volledig scherm
© Martijn Schraven
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Een wolf die schapen aanvalt, moet worden afgeschoten.

Een wolf die schapen aanvalt, moet worden afgeschoten.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
221 stemmen