Voorbijganger ontdekt roodbruine damp in Galder, brandweer dekt maiskuil af met zand

VIDEOGALDER – Een voorbijganger heeft dinsdagochtend een roodbruine damp ontdekt bij een maiskuil aan de Kerzelseweg in Galder. Volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio gaat het om een natuurlijk chemische reactie die vaker voorkomt bij ingekuilde mais.

Vermoedelijk was de hoeveelheid gehakselde mais aanmerkelijk groter, waardoor er meer stikstofmonoxide en stikstofdioxide is vrijgekomen dan normaal. Omdat het voorval op de grens plaatsvond waren brandweerkorpsen uit Nederland en België aanwezig.

Ontluchting

De brandweer zette de omgeving af en heeft de maiskuil afgedekt met zand. In het zand zijn twee plastic pijpen gestoken voor de ontluchting. Experts van de brandweer houden de situatie in de gaten. Ook is er een mobiele snuffelpaal geplaatst om de komende dagen de luchtkwaliteit te meten.

Volgens de Veiligheidsregio slaat het gas neer als het windstil is neer. Bij wind wordt het gas verdund en is er niet veel aan de hand, aldus een woordvoerster van de Veiligheidsregio. 

De gasvorming in een afgedekte maiskuil begint al na enkele uren. Vermoedelijk duurt het enkele dagen voordat de gasvorming is verdwenen. 

Volledig scherm
© Tom van der Put/MaRicMedia

Poll

Nertsenfokkerijen zijn potentiële corona-brandhaarden; ze moeten worden geruimd.

Nertsenfokkerijen zijn potentiële corona-brandhaarden; ze moeten worden geruimd.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
328 stemmen