Volledig scherm
Jagers met hun vangst. © Ernesta Verburg

Statenfracties: Jagen met geluidsdempers?
Levengevaarlijk!

DEN BOSCH - ,,Jagen met geluidsdempers minder gevaarlijk? Wat krijgen we nou?’’ 

Paranka Surminski, lid van Provinciale Staten voor de Partij voor de Dieren, begrijpt er niets meer van. In de nieuwe nota Faunabeheer Noord-Brabant krijgen jagers in specifieke gevallen een ontheffing om op zwijnenjacht te gaan met geluidsdempers op hun geweer. 

Vooral het argument waarom dit zou mogen vindt het Statenlid uit Hoogerheide bijna hilarisch: de luiden knallen zouden nieuwsgierige voorbijgangers kunnen lokken, met als vervelend gevolg dat ze misschien wel eens geraakt zouden kunnen worden door rondvliegende kogels. Ook zou het geknal tot onrust bij omwonenden leiden.

Het is de wereld op zijn kop, zegt de politica uit Hoogerheide: ,,Dit baart ons zorgen. Dankzij het gebruik van geluidsdempers hoor je niet dat er jagers actief zijn. Lopen wandelaars, vogelaars en hondenuitlaters dan juist niet meer gevaar? Er zijn al te veel ongevallen geweest waarbij mensen door jagers zijn doodgeschoten.’’

Quote

Er zijn al te veel ongevallen geweest waarbij mensen door jagers zijn doodgeschoten.’’

Paranka Surminski, lid van Provinciale Staten voor de Partij voor de Dieren

Er zitten meer tegenstrijdigheden in het plan, zegt Surminski. Daarom heeft ze samen met Martijn de Kort van de PvdA-Statenfractie een aantal kritische vragen op het provinciebestuur afgevuurd.

Ze willen namelijk weten waarom er maximaal 15.000 ganzen afgeschoten mogen worden, terwijl de overlast van die vogels minimaal is. Surminski heeft het uitgerekend: ,,In heel Nederland wordt voor ongeveer 9 miljoen euro landbouwschade aangericht door ganzen. Slechts 0,3 procent van die schade wordt in Brabant veroorzaakt. Hoe verhoudt zich dat tot de 15.000 ganzen die mogen worden afgeschoten’’, vraagt het Statenlid zich af.

Ze ziet meer heil in maatregelen die voorkomen dat ganzen landbouwgewassen plattrappen. Daar is ook geld voor zegt ze: ,,In het Faunafonds zit drie ton voor nuttige dingen.’’

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Rustige avondspits voorspeld in Brabant: hoe kan het dan toch zó misgaan? 'Ons wegennet kan het niet meer aan’

  Rustige avondspits voorspeld in Brabant: hoe kan het dan toch zó misgaan? 'Ons wegennet kan het niet meer aan’

  EINDHOVEN/BREDA - Hoe kan het dat er zo'n enorme verkeerschaos ontstaat door de sneeuwval, terwijl strooiwagens sinds maandagavond al preventief zout strooien op de Brabantse wegen? Rijkswaterstaat voorspelde maandagavond een rustige avondspits, terwijl de Brabantse verkeersdeskundige Ruud Hornman niet verbaasd is over de extreme drukte: ,,Met de huidige capaciteit op de wegen zakt ons wegennet al snel als een plumpudding in elkaar.”

poll

De weersvoorspelling is slecht. Ik ga vandaag de deur niet uit als dat niet echt nodig is.

De weersvoorspelling is slecht. Ik ga vandaag de deur niet uit als dat niet echt nodig is.

 • Eens (62%)
 • Oneens (38%)
1099 stemmen

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

 • Giovanni Korte (1%)
 • Gervane Kastaneer (6%)
 • Sydney van Hooijdonk (36%)
 • Sullay Kaikai (15%)
 • Mikhail Rosheuvel (3%)
 • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
2461 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

 • Ja (54%)
 • Nee (46%)
3844 stemmen