Volledig scherm
De Spuilaan in Oudenbosch. © Peter Braakmann/Pix4Profs

Oudenbosch schrikt van arrestatie terreurverdachten: 'Hè bah, ik ken ze al vanaf dat ze baby waren'

OUDENBOSCH - ,,Ze hebben twee terroristen opgepakt..." Een vrouw die haar hond uitlaat, roept het naar de overkant van de straat. Daar vraagt een andere vrouw met hond zich af wat er gebeurd is. ,,Het komt steeds dichterbij hè."

De arrestatie van de twee broers in Oudenbosch komt voor veel buurtbewoners als een grote verrassing. Beiden werden maandag in alle vroegte aangehouden in hun ouderlijk huis. Ze hadden mogelijk plannen voor een aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam. De familie woont al geruime tijd in de Spuilaan, een gemêleerde straat. 

'Ineens was het heel druk'

In de Spuilaan, een straat met enkele honderden adressen, weten veel mensen pas 's middags wat er aan de hand is. Na een dagje werken komen ze thuis en lezen op internet met grote ogen wat er in de wijk heeft plaatsgevonden. ,,Hè bah, ik ken die jongens vanaf dat ze nog een baby waren, ik heb ze hier zien opgroeien", reageert een vrouw. ,,Ik stond onder de douche toen de inval plaatsvond. Vanuit het doucheraampje zag ik ze met grote lichten op het huis schijnen. Er werd 'politie' geroepen. Ineens was het heel druk in de straat. Ik ken de familie niet goed. Ze leefden hun eigen leven, hadden met weinig mensen contact." 

Harde klap

Een omwonende hoorde rond 5.00 uur een harde klap. ,,We zagen toen politie op de schutting zitten. Ik zag dat een persoon meegenomen wordt, maar ook dat enkele auto's in beslag werden genomen." Volgens hem is er over de familie weinig verkeerds te melden. ,,Het zijn hartstikke aardige jongens. Met de familie zijn er geen problemen. Als je vraagt om te helpen, komen ze helpen. Verder zeiden we niet meer dan 'hoi' en 'goedendag' tegen elkaar." Toch is hij niet helemaal verbaasd. "Ik sta in deze buurt nergens van te kijken, als je ziet wat hier allemaal woont... Maar ik denk eerder aan drugscriminaliteit dan aan dit." 

Quote

Het zijn hartstikke aardige jongens. Met de familie zijn er geen problemen

Omwonende

'Nette jongens'

"Het zijn nette jongens die werken, niks mis mee", zegt een andere buurtbewoner. "Ik schrik toch wel even. Dit had ik niet verwacht. Ik ken ze al van kleins af aan, maar we hadden amper contact." "Ach, in deze wijk worden een paar keer per jaar mensen aangehouden", vertelt een man meewarig. "Ik deed 's ochtends de rolluiken open en zag dat er wat te doen was. Dat het bij dat huis te doen was, verbaast me. Maar arrestaties in deze buurt? Nee, dat verrast me niet."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
23'
0-0
Fortuna SittardFOR
away logo

poll

Een aparte gedeputeerde in Brabant voor veiligheidszaken? Is spijtig genoeg hard nodig.

Een aparte gedeputeerde in Brabant voor veiligheidszaken? Is spijtig genoeg hard nodig.

 • Eens (78%)
 • Oneens (22%)
465 stemmen

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

 • Giovanni Korte (1%)
 • Gervane Kastaneer (5%)
 • Sydney van Hooijdonk (35%)
 • Sullay Kaikai (14%)
 • Mikhail Rosheuvel (3%)
 • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
 • Robert Mühren (3%)
3044 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

 • Ja (54%)
 • Nee (46%)
3844 stemmen