Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft wekelijks over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Maaien met een lijf vol adrenaline

Van het land‘Aaaaah, laat me los! Rot op! Nee, nee, alsjeblieft niet in mijn gezicht! Auw, mijn oog! Hey, trek eens mijn pet niet van mijn hoofd af. Help, ik zie niks meer!”

Volledig scherm
Paul Franken. © Tonny Presser © 2018

Terwijl ik dit roep, sla ik wild met mijn armen om me heen en ondertussen probeer ik ook mijn gezicht te beschermen. Het voelt als een gevecht zonder einde. Mijn tegenstander? De takken van onze kersenbomen.

Een van onze kersenboomgaarden is al meer dan vijftien jaar oud. Dat betekent dat die bomen inmiddels heel groot zijn. De paden waarover je ooit tussen de rijen met fruitbomen door kon lopen, zijn helemaal dichtgegroeid. Grote, zware takken met scherpe kanten en barstensvol kersen zorgen ervoor dat je geen hand voor ogen ziet. Maar het gras en het onkruid dat onder de bomen groeit, moet wél gemaaid worden.

Quote

Of zo’n kersenboom steekt spontaan een tak onder mijn rempedaal

Paul Franken

Dat betekent dat je met de tractor dwars door dat bos van kersenbomen moet rijden. En die tractor is niet afgesloten. Al rijdend voelt het een beetje alsof je dwars dòòr iemand zijn haag probeert te komen. Je rijdt de ene kant van de rij kersenbomen in met een instelling van ‘laten we eens lekker dat gras even maaien’ en je komt er twee minuten later aan de andere kant uit met schrammen, blauwe plekken, insectenbeten, takken in je haar en een ‘posttraumatisch stresssyndroom’.

Ik ben er ook van overtuigd dat kersenbomen in feite intelligent zijn en samenwerken. De eerste kersenboom hangt zijn takken precies voor mijn gezicht, zodat ik niets zie, de tweede licht plotseling mijn helm van mijn hoofd, de derde pakt me mijn zonnebril af en de vierde slaat me keihard in mijn inmiddels onbeschermde gezicht. En dat alles moet ik doorstaan, terwijl ik de tractor tracht recht te laten rijden, want ik moet oppassen dat mijn maaimachine niets kapotmaakt.

Sommige kersenbomen zijn zelfs zo intelligent dat ze de gashendel van mijn tractor kunnen bedienen met één welgeplaatste tak. Of er steekt er één spontaan een tak onder mijn rempedaal...

Echt, iedere keer als ik klaar ben met het maaien van onze kersenboomgaard denk ik: ‘Waarom doe ik dit toch?’. Maar ik doe het waarschijnlijk om dezelfde reden dat sommige mensen gaan parachutespringen of bungee-jumpen: puur voor de adrenalinekick!

Paul Franken

Poll

Ook al was de wedstrijd zaterdag moeizaam, dit Oranje kan ver komen op het EK.

Ook al was de wedstrijd zaterdag moeizaam, dit Oranje kan ver komen op het EK.

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
267 stemmen