Hoe ouder, hoe beter

Ouderen zijn niet langer kansloos op de arbeidsmarkt. Met dank aan de ontgroening.

BREDA - Nederland vergrijst en dat heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Vijftigplussers zijn niet per se kansloos op de arbeidsmarkt als zij hun baan verliezen. Sterker nog: ook de vraag naar 65-plussers neemt toe.

Uitzendbureau Rvaring richt zich op beide leeftijdsgroepen. Menno Meijer: “Vroeger gingen veel werknemers vanaf hun 55ste, vaak met goede regelingen met vervroegd pensioen. Mensen van die leeftijd die een nieuwe baan zochten, belandden vaak aan de zijlijn. Maar de situatie is drastisch veranderd door de geleidelijke verhoging van de pensioensgerechtigde leeftijd. Mensen moeten langer doorwerken, terwijl tegelijkertijd de instroom van jongeren minder wordt.”

Concurrentie

Volgens Meijer komen vijftigplussers daardoor steeds vaker weer aan het werk. “Iemand met een lang dienstverband is vaak duur, maar als iemand inmiddels een keer opnieuw heeft moeten beginnen is de situatie anders. Dan kan hij of zij prima de concurrentie aan met jongere werkzoekenden. Het zit bij de werkgevers vaak tussen de oren. Ze hebben een achterhaald beeld. Oudere werkzoekenden zijn lang niet altijd duur en ze zijn veel fitter dan vroeger. Ze hebben bovendien veel ervaring.”

Dat ook pensioensgerechtigden van deze ontwikkeling profiteren, heeft zo zijn redenen. Bart Veltman van Uitzendbureau 65plus: “Werknemers zien de voordelen van aow’ers. Er hoeft minder betaald te worden aan sociale lasten. De meesten hebben behalve ook pensioen. Ze zijn niet armlastig en zoeken meestal werk omdat ze daar plezier aan beleven. Ze zijn gemotiveerd en flexibel. De kinderen zijn immers al lang het huis uit. Wat dat betreft zijn er geen verplichtingen. Vaak zijn 65-plussers beschikbaar in de avonduren, weekeinden en tijdens schoolvakanties.”

Kwetsbaar

Volgens Veltman is de leeftijdsgroep 40 tot 65 nog altijd kwetsbaar, maar ook hij ziet het tij keren. “De afgelopen vijf jaar is het aanbod van werk sterk gedaald. Werkgevers moeten anders gaan kijken naar 50-plussers. Ze zijn hard nodig. Met mensen die al met pensioen zijn kom je er natuurlijk niet.”

De ontwikkeling op de arbeidsmarkt geeft zo een tweeledig beeld: er zijn steeds meer 50-plussers, er zijn dus ook steeds meer 50-plussers die werk zoeken en er steeds meer 50-plussers die weer werk vinden. Inmiddels zijn er honderd uitzendbureau’s die zich richten op 50-plussers.

Arbeidsmoraal

Pim Janus van Janus Vaten in Oosterhout, een verpakkingsfabriek, ziet vooral de voordelen van 65-plussers. “Ik heb er een jaar of tien geleden eens positieve ervaringen mee opgedaan. Dus toen ik verlegen zat om werknemers heb ik weer het uitzendbureau gebeld. Ik heb nu vijf 65-plussers rondlopen en dat bevalt erg goed. Ze hebben een ouderwetse arbeidsmoraal. Ze werken allemaal parttime en verrichten lichte werkzaamheden. Ik heb wel gezegd dat ik ze het liefst voor langere tijd heb. Dat is namelijk het grootste probleem van mijn Oost-Europese werknemers. Daar is het verloop erg groot. En van de jeugd moet ik het ook niet hebben. Dat is een bekend verhaal.”

‘Sociaal werk in overvloed’

Rob de Jonge (69) uit Breda werkte als zelfstandig ondernemer al langer door dan de pensioensgerechtigde leeftijd. “Ik ging pas op mijn 68ste met pensioen, maar had al snel door dat ik mijn tijd zo niet door zou komen. Je hebt het op een gegeven moment wel gezien als je elke dag door de stad fietst. Ik rijd graag op een motor en ik reis veel, maar dat niet genoeg. Alsmaar nieuwe hobby’s zoeken, heeft geen zin. Ik miste de contacten die je hebt als je werkt.”

De Jonge werkt inmiddels een maand of drie bij het Bredase B & B Maaltijden. “Ik breng in Breda en omgeving maaltijden voor bejaarden rond. Geen diepvriesmaaltijden, maar kwalitatief goed eten. Ik werk een uur of acht per week. Dat is precies goed. Het bevalt mij uitstekend.”

De Jonge vindt de maatschappelijke betekenis van het baantje een meerwaarde. “Het gaat mij niet per se om het geldelijk gewin. Ik kom bij hulpbehoefende ouderen over de vloer die blij zijn met mijn bezoek. Tegelijkertijd heb ik zo een controlerende functie. Ik kijk of het wel goed met ze gaat. Het mes snijdt zo aan twee kanten.”

Hij geloof dat 65-plussers gemakkelijk aan het werk kunnen blijven. “Zelf zat ik in de commercie. Daar ligt het wat moeilijker. Maar sociaal werk is er in overvloed.”   

Poll

Kinderdagverblijven die niet-gevaccineerde kinderen weigeren, hebben groot gelijk.

Kinderdagverblijven die niet-gevaccineerde kinderen weigeren, hebben groot gelijk.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
235 stemmen