Geef uw mening: moet de smartphone uit op vakantie?

GEEF UW MENINGNu ook de scholen in ons eigen zuidelijke gebied de deuren hebben gesloten, kan de grote uittocht beginnen. Maar wat doen we in de auto, de caravan, de hotelkamer: allemaal naar een eigen schermpje staren of moet de smartphone uit?

De vakantie is voor veel stellen, gezinnen of vriendengroepen een periode om nader tot elkaar te komen. Eindelijk eens wat meer tijd samen. Werk, school, clubs, alle andere verplichtingen: ze zijn ver weg, liggen stil, tellen eventjes allemaal niet. Op vakantie kunnen we tenminste weer eens aandacht hebben voor elkaar.

Maar die kwaliteitstijd kent één grote bedreiging, menen sommigen: de alom aanwezige smartphone. De eerste vraag bij de campingbalie of hotelreceptie luidt tegenwoordig immers: is er wifi? (De tweede gaat over de toegangscode.) Zodat we wel gemakkelijk online kunnen zijn.

En voor je het weet is iedereen toch weer bezig met zijn eigen toestel. Pa met een livestream van de Tour, ma met tóch nog een paar belangrijke e-mailtjes van haar werk, de kinderen met Whatsapp, Snapchat of een online game. Zet dat ding uit of laat hem zelfs thuis, vinden de critici van het grote schermstaren.

Helemaal niet erg, die telefoon, vinden anderen juist. Waarom zou je op vakantie niet het nieuws bijhouden of contact onderhouden met je vrienden thuis of elders op de wereld? De Ronde van Frankrijk bijhouden via je mobiel of tablet, dat is toch eigenlijk gewoon de moderne variant van dat oude wereldontvangertje waarop de vorige generatie een etappe volgde? Als er wat is om onderling te bespreken, komt dat vanzelf wel naar boven. En van een gedwongen gezinskringgesprek wordt iedereen ook maar narrig, niet dan?

Wat denkt u?

Verpesten smartphones en tablets de sfeer op vakantie? Laat u uw toestel thuis? Maakt u afspraken met gezinsleden of reisgenoten over een maximaal aantal minuten internetverbinding per dag?

Of vindt u het wel prettig om in contact te blijven met de buitenwereld? Volgt u ondanks uw vrije dagen toch graag wat er op u werk gebeurt? Is het stiekem wel lekker rustig als de kinderen stil bezig zijn met hun eigen scherm?

En voelt u zich eigenlijk verplicht om anderen op de hoogte te houden van uw belevenissen, via Facebook of Instagram? Volgt u graag waar vrienden en bekenden uithangen en hoe ze zich vermaken?

Stuur uw mening (in max. 200 woorden) inclusief uw voor- en achternaam en woonplaats naar: meningen@bndestem.nl. Volgende week zaterdag vindt u op de meningenpagina een greep uit de ingezonden meningen.

Niels Herijgens, opinieredacteur BN DeStem

Volledig scherm
© EPA

poll

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
465 stemmen