Volledig scherm
Joyce van Blerck van Ja Foundation legt leerlingen van effent mavo uit hoe je armbandjes maakt van parachutetouw voor kinderen in Suriname. Ondanks de ziekte van Huntington zet Van Blerck zich in voor kansarme kinderen in Suriname. © Ron Magielse / het fotoburo

Doorbraak bij Huntington-onderzoek: 'Ik kan niet stoppen met huilen'

LONDON/RAAMSDONKSVEER - Wetenschappers van de University College London claimen een doorbraak bij de bestrijding van de ziekte van Huntington. Dat meldt BBC News maandag.  Volgens de arts die het onderzoek leidde, dr. Sarah Tabrizi, is het de eerste keer dat er een middel is dat de dodelijke hersenziekte in potentie kan vertragen of ooit zelfs kan voorkomen. 

Een echt geneesmiddel willen de artsen dit middel dat ingrijpt in de genetische code nog niet noemen. Daarvoor moeten er nog te veel testen gedaan worden. Patiënte Joyce van Blerck uit Den Hout is ondanks de mitsen en maren zeer emotioneel. ,,Het zou fantastisch zijn. Ik kan niet stoppen met huilen."

Doorbraak

De Nederlandse wetenschapper Eric Reits, specialist in de ziekte, ziet het als een doorbraak. ,,Dit is de eerste trial ooit met een potentieel medicijn voor Huntington. Het lijkt geen bijwerkingen te hebben en laat zoals verwacht de niveau's van het Huntington-eiwit dalen. Uitgebreidere testen zijn nodig om te zien of het ook echt effect gaat hebben op het ziekteverloop en of uitstel van de ziekte, want men weet nog steeds niet of je allle aangedane hersendelen kunt bereiken op deze manier. Maar zeker hoopgevend."

Ook bij de Kloosterhoeve in Raamsdonksveer, waar 54 appartementen zijn voor Huntington-patiënten is het nieuws hoopvol ontvangen. De tests met het nieuwe medicijn werden uitgevoerd bij het Leonard Wolfson Experimental Neurology Centre at the National Hospital for Neurology and Neurosurgery in London. 46 Patiënten kregen het middel ingespoten in het ruggenmerg. ,,Het is voor het eerst dat het eiwitniveau naar beneden ging", aldus Eric Reits.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Ik sta helemaal achter de acties van het ziekenhuispersoneel.

Ik sta helemaal achter de acties van het ziekenhuispersoneel.

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
1657 stemmen