Volledig scherm
raamsdonksveer-foto : ron magielse actiespandoek tegen verkeerslichten op de a59 bij knoopunt hooipolder. © ron magielse / pix4profs

Brabantse ondernemers zijn verkeerslichten Hooipolder kotsbeu: 'Iemand moet met de vuist op tafel slaan!'

RAAMSDONKSVEER - De verkeerslichten op de A59 moeten weg. En snel. Het Brabantse bedrijfsleven wil actie bij knooppunt Hooipolder. "Iemand moet met de vuist op tafel slaan: dit moet gebeuren!", zegt regiomanager Jeroen de Lange  van de VNO-NCW Brabant Zeeland. "We willen daadkracht bij de politiek." 

De werkgeversorganisatie houdt woensdagmiddag een manifestatie om aandacht te vragen voor de verkeerslichten. Dat gebeurt bij het bedrijf Kunst.nl in Raamsdonksveer, op knooppunt Hooipolder dus. Tijdens de bijeenkomst onthullen VNO-NCW-voorzitter Arie Rietveld en de Geertruidenbergse burgemeester Willemijn van Hees een spandoek. "Niet alleen ondernemers moeten erachter gaan staan, anders zitten we voor de rest van ons leven met de verkeerslichten."

Veel goedkoper

VNO-NCW Zeeland Brabant liet zelf onderzoek doen naar het weghalen van de verkeerslichten. Conclusie: het kan veel goedkoper dan dat Rijkswaterstaat beweert. Rijkswaterstaat komt aan een sommetje van zo'n 250 miljoen euro, terwijl de ondernemers op 144 miljoen uitkomen. 

"Wij hebben aan drie infra-bouwers gevraagd of ze hiernaar wilden kijken. Ook is een adviesbureau ingezet. Als het bij Waalwijk voor 90 miljoen euro kan, hoe komt Rijkswaterstaat bij Hooipolder aan 250 miljoen? Daarover willen we met Rijkswaterstaat aan tafel zitten." Rijkswaterstaat is op de hoogte van de actie. 

'Onacceptabel'

De ondernemersorganisatie wil niet de huidige plannen van het Rijk doorkruisen. Zo is bekend dat de bruggen bij de A27 vervangen worden, wordt de A27 verbreed en komt er een verbindingsboog bij knooppunt Hooipolder. "Daar gaan wij niet aan zitten." De oplevering is waarschijnlijk pas na 2027. Een deel van de verkeerslichten blijft. "Nergens ligt de bestuurlijke opdracht om de verkeerslichten geheel weg te halen. Pak je verantwoordelijkheid, zeggen wij. Want het is onacceptabel dat dit nooit opgelost wordt."

In Nederland is Hooipolder het enige knooppunt met verkeerslichten. "Niet meer van deze tijd."  De website a59stoplichtenvrij.nu is in de lucht gegaan om zoveel mogelijk steun te verzamelen. "Oosterhout, Breda, Moerdijk en Waalwijk moeten meedoen. Dit is de logistieke hotspot van Europa. Als je van hier naar Barcelona rijdt, kom je één verkeerslicht tegen en dat is op de A59."

www.a59stoplichtenvrij.nu

Volledig scherm
De verkeerslichten bij knooppunt Hooijpolder zorgen voor files. foto Ron Magielse © Ron Magielse / het fotoburo
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
EINDE
4-1
Fortuna SittardFOR
away logo

poll

Een aparte gedeputeerde in Brabant voor veiligheidszaken? Is spijtig genoeg hard nodig.

Een aparte gedeputeerde in Brabant voor veiligheidszaken? Is spijtig genoeg hard nodig.

 • Eens (78%)
 • Oneens (22%)
491 stemmen

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

 • Giovanni Korte (1%)
 • Gervane Kastaneer (5%)
 • Sydney van Hooijdonk (35%)
 • Sullay Kaikai (14%)
 • Mikhail Rosheuvel (3%)
 • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
 • Robert Mühren (3%)
3095 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

 • Ja (54%)
 • Nee (46%)
3844 stemmen