Volledig scherm
raamsdonksveer-foto : ron magielse actiespandoek tegen verkeerslichten op de a59 bij knoopunt hooipolder. © ron magielse / pix4profs

Brabantse ondernemers zijn verkeerslichten Hooipolder kotsbeu: 'Iemand moet met de vuist op tafel slaan!'

RAAMSDONKSVEER - De verkeerslichten op de A59 moeten weg. En snel. Het Brabantse bedrijfsleven wil actie bij knooppunt Hooipolder. "Iemand moet met de vuist op tafel slaan: dit moet gebeuren!", zegt regiomanager Jeroen de Lange  van de VNO-NCW Brabant Zeeland. "We willen daadkracht bij de politiek." 

De werkgeversorganisatie houdt woensdagmiddag een manifestatie om aandacht te vragen voor de verkeerslichten. Dat gebeurt bij het bedrijf Kunst.nl in Raamsdonksveer, op knooppunt Hooipolder dus. Tijdens de bijeenkomst onthullen VNO-NCW-voorzitter Arie Rietveld en de Geertruidenbergse burgemeester Willemijn van Hees een spandoek. "Niet alleen ondernemers moeten erachter gaan staan, anders zitten we voor de rest van ons leven met de verkeerslichten."

Veel goedkoper

VNO-NCW Zeeland Brabant liet zelf onderzoek doen naar het weghalen van de verkeerslichten. Conclusie: het kan veel goedkoper dan dat Rijkswaterstaat beweert. Rijkswaterstaat komt aan een sommetje van zo'n 250 miljoen euro, terwijl de ondernemers op 144 miljoen uitkomen. 

"Wij hebben aan drie infra-bouwers gevraagd of ze hiernaar wilden kijken. Ook is een adviesbureau ingezet. Als het bij Waalwijk voor 90 miljoen euro kan, hoe komt Rijkswaterstaat bij Hooipolder aan 250 miljoen? Daarover willen we met Rijkswaterstaat aan tafel zitten." Rijkswaterstaat is op de hoogte van de actie. 

'Onacceptabel'

De ondernemersorganisatie wil niet de huidige plannen van het Rijk doorkruisen. Zo is bekend dat de bruggen bij de A27 vervangen worden, wordt de A27 verbreed en komt er een verbindingsboog bij knooppunt Hooipolder. "Daar gaan wij niet aan zitten." De oplevering is waarschijnlijk pas na 2027. Een deel van de verkeerslichten blijft. "Nergens ligt de bestuurlijke opdracht om de verkeerslichten geheel weg te halen. Pak je verantwoordelijkheid, zeggen wij. Want het is onacceptabel dat dit nooit opgelost wordt."

In Nederland is Hooipolder het enige knooppunt met verkeerslichten. "Niet meer van deze tijd."  De website a59stoplichtenvrij.nu is in de lucht gegaan om zoveel mogelijk steun te verzamelen. "Oosterhout, Breda, Moerdijk en Waalwijk moeten meedoen. Dit is de logistieke hotspot van Europa. Als je van hier naar Barcelona rijdt, kom je één verkeerslicht tegen en dat is op de A59."

www.a59stoplichtenvrij.nu

Volledig scherm
De verkeerslichten bij knooppunt Hooijpolder zorgen voor files. foto Ron Magielse © Ron Magielse / het fotoburo
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. LIVE | Coronavirus bereikt na 2800 doden ‘cruciaal moment’, hotelgasten Tenerife mogen vertrekken
    82000 mensen besmet

    LIVE | Coronavi­rus bereikt na 2800 doden ‘cruciaal moment’, hotelgas­ten Tenerife mogen vertrekken

    Het coronavirus grijpt steeds verder om zich heen in Europa en komt ook dichter en dichterbij Nederland. Gisteren werden de eerste besmettingen in Noorwegen en Griekenland geconstateerd, vandaag meldt Denemarken zich met het eerste virusgeval. Ook het aantal besmettingen in Duitsland groeit. We houden je op de hoogte in ons liveblog. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen lees je hier terug.

Live Voetbal

home logo LASKLAS
6'
0-0
AZAZ
away logo
home logo AjaxAJA
21:00
Getafe CFGET
away logo

Poll

Al die aandacht voor het coronavirus is volkomen terecht: je kunt niet voorzichtig genoeg zijn

Al die aandacht voor het coronavirus is volkomen terecht: je kunt niet voorzichtig genoeg zijn

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
1317 stemmen