Brabantse vlag
Volledig scherm
Brabantse vlag

Brabant komt van Braecbant en ‘houdoe’ is het bekendste Brabantse woord

wikipedia-dagVandaag is het Wikipediadag, en viert de online encyclopedie Wikipedia - Wiki, in de volksmond - haar verjaardag. Je kunt het zo gek niet bedenken of er staat wel een pagina over op Wiki. Dus ook over de provincie Noord-Brabant. Ter ere van de verjaardag van Wiki hebben wij vijf weetjes uit de Wiki-pagina over Noord-Brabant op een rij gezet. 

De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent. Dat de achternaam Van den Broek en soortgelijke achternamen redelijk vaak voorkomen in Brabant, is wellicht hierdoor te verklaren.

Brabant is na Gelderland de grootste provincie van Nederland. Ook heeft de provincie de meeste gemeenten van Nederland, 62 sinds 1 januari van dit jaar. 

Het Brabants was, samen het het Hollands, de belangrijkste pijler in het ontstaan van het Standaardnederlands in de 16e en 17e eeuw. Inmiddels is het verworden tot een dialect dat geen erkende taal is - in tegenstelling tot het Fries - en geniet ook geen bescherming. Het Brabants dialect of tongval is wel een typisch onderdeel van de Brabantse identiteit. 

In Brabant ligt de grootste regionale luchthaven van Nederland: Eindhoven Airport. Eindhoven Airport staat zelfs derde in de lijst van honderd Europese luchthavens die tussen 2012 en 2017 het hardst zijn gegroeid. Afgelopen jaar verwerkte de luchthaven 6,2 miljoen passagiers, tegen 5,7 miljoen in 2017 en 4,7 miljoen in 2016.

Er is geen officieel Brabants volkslied. Het lied Brabant  van Guus Meeuwis (volgens Wiki geboren in Mariahout), werd op Koninginnedag 2007 wel aangekondigd als ‘het Brabants volkslied’, maar ook dat was niet officieel. In 2006 bleek uit een enquête dat de meeste Brabanders geen behoefte hebben aan een Brabants volkslied.

De afscheidsgroet ‘houdoe’ werd in 2005 verkozen tot Brabants mooiste woord, uit de tien meest gewaardeerde Oost-Brabantse woorden (West-Brabanders kennen alleen houdoe). De negen andere woorden zijn: aanrijden (vertrekken), affeseren (opschieten), bedinnen (relaxen), durske (meisje), golliepaop (scheldwoord, naar Gallische paus), grieselen (harken), meepesant (en passant), petazzie (stamppot), schottelslet (vaatdoekje), tesnuzzik (zakdoek), zibbedeeske (beetje sullig, zeurderig, oud vrouwtje).

Wikipedia

Wikipediadag is de dag waarop Wikipedia verjaart, want op 15 januari 2001 werd Wikipedia, de online encyclopedie, opgericht als onafhankelijk project (bron: Wikipedia).

Een half jaar later, op 19 juni 2001, werd de Nederlandstalige Wikipedia opgericht. Dat is tenminste te lezen op de hoofdpagina van deze Wikipedia-versie: de vroegste gegevens van WikipediaNL zijn niet meer te vinden, dus zeker is het niet.

Mabel

Een leven zonder Wikipedia - Wiki, in de volksmond - kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen. Wat we ook willen weten, Wiki is vaak de eerste bron die we raadplegen. Of de informatie ook klopt, is de vraag, want iedereen kan informatie op Wiki zetten. Saillant voorbeeld is de wijziging die prins Friso en zijn vrouw Mabel in 2007 aanbrachten op een pagina over Mabel, in de Engelstalige versie van Wiki. Ze verwijderden de vermelding dat Mabel voorafgaand aan haar huwelijk met Friso ‘onjuiste’ informatie had verstrekt over haar verleden. De wijziging werd ontdekt door de Wikiscanner, die computers identificeert waarmee wijzigingen in Wiki worden aangebracht. 

Schrijfmiddag

De Brabantse Wiki-pagina is ook samengesteld door lezers. Het Provinciehuis van Noord-Brabant heeft inhoudelijk geen bemoeienis met de pagina. Wel heeft de provincie ook een schrijfmiddag georganiseerd voor een groep mensen die schreven aan de Wikipedia-pagina over Brabant, maar dat ging niet verder dan het ter beschikking stellen van ruimte, meldt een woordvoerder.

Poll

Femke Halsema kan best burgemeester van Amsterdam blijven.

Femke Halsema kan best burgemeester van Amsterdam blijven.

  • Eens (20%)
  • Oneens (80%)
944 stemmen