Beleef carnaval met onze vloggers

ETTEN-LEUR - Het gevoel van carnaval laat zich moeilijk beschrijven, dat moet je meemaken. Een verhaal met een foto kan nóg zo mooi in de krant staan. Het échte gevoel van een carnavalsvierder zit diep van binnen. 

Wie een beetje wil voelen wat dat is, kan vanaf vrijdag het leutfeest meebeleven met zes West-Brabanders die voor BN DeStem gaan vloggen. Zij maken één tot vier keer per dag korte films van drie minuten waarin de vloggers laten zien hoe zij carnaval (of vastenavend voor de twee Krabben in het gezelschap) meemaken. De vlogs zijn te zien op de website van BN DeStem. 

Op deze manier zien we beelden met commentaar vanuit diverse optochten, we zitten in het zog van een prins carnaval via een lid van de raad van elf, we gaan met een dweilband naar zes verschillende plaatsen en natuurlijk beleven wij carnaval mee in de kroeg. Misschien wel van het stevige ontbijt tot en met het eieren bakken 's nachts.

De zes vloggers willen allemaal  laten zien hoe leuk en gezellig het feest is. ,,Mensen boven de Moerdijk denken dat het alleen zuipen is. Terwijl het vooral gezellig onder elkaar is'', zegt Ayla de Ridder (19) uit Raamsdonksveer. De twee jaar jongere Josefien Appelboom uit Bergen op Zoom wil overbrengen hoe zij het feest ervaart: ,,Vastenavend is iets aparts. Ik kan dat moeilijk uitleggen, het is een gevoel, het is gewoon leuk. Dát wil ik laten zien.

Gitte de Dooij, 21 jaar uit Ossendrecht, viert vastenavend in Bergen op Zoom

Volledig scherm
© Tonny Presser © 2018

Met de wagen van De Leutige Krabben neemt Gitte deel aan de optocht van Krabbegat (Bergen op Zoom). Zo krijgen de volgers van haar vlog de kans om achter de schermen mee te kijken. Tijdens de vastenavend gaat ze op stap met haar naamloze vriendengroep. ,,We hebben zo onze eigen rituelen, ik vind ze zelf erg leuk. Zoals onze danspasjes en de elf meter stop. Dan gaan we na elf stappen random op de grond zitten.'' Bekijk hier de eerste video.

Nancy Coster, 33 jaar uit Roosendaal, waar ze carnaval viert

Volledig scherm
© screenshot

Onder de naam Mrs Stilletto vlogt Nancy regelmatig over geluk, reizen en duurzaamheid. ,,Sinds ik kind ben schrijf ik al stukjes, vanaf 2009 op mijn website. Carnaval valt onder geluk en dat past bij mij.'' Nancy wil laten zien hoe carnaval in Roosendaal gevierd wordt. Ze viert het vooral 's avonds in de cafés, maar gaat zaterdag ook naar de optocht kijken.

Niels Vermolen, 33 jaar uit Breda  waar hij carnaval viert

Volledig scherm
© eigen foto

Als lid van de raad van elf in Giegeldonk (Haagse Beemden) maakt Niels het leutfeest op een andere manier mee. ,,Ik wil met mijn vlogs laten zien dat het feest meer is dan bier drinken. Het is ook de verbroedering tussen de mensen onderling en tussen de drie prinsen en baron in het grote Breda. Ik wil dat samenzijn laten zien, wij gaan ook naar hun toe.'' Bekijk hier de eerste vlog.

Laura Haasnoot (22) en Inge Mol (29) uit Etten-Leur, waar ze in een dweilband zitten

Volledig scherm
© still uit vlog

Laura speelt trompet en Inge schuiftrombone bij blaaskapel de Hutseklutsers. Ze gaan de hele dag op pad. De Hutseklutsers won de Ziengaovut in Etten Leur. De dweilband speelt dit jaar behalve in Etten-Leur ook in Breda, Hoeven, Waalwijk, Made en Heeswijk Dinther. Bekijk hier de eerste vlog.

Josefien Appelboom 17 jaar uit Bergen op Zoom, waar ze vastenavend viert (en 1 dag in Huijbergen)

Volledig scherm
© eigen foto

Met de grote bouwgroep De Bergse Bengels zit Josefien dinsdag in D'n Optocht van Krabbegat. ,,Al acht jaar doe ik mee. Ik wil laten zien hoe gezellig dat is. Hoe wij dat vieren. Vastenavend is iets aparts. Ik kan dat moeilijk uitleggen, het is een gevoel, het is gewoon leuk.'' Eén dag gaat ze naar haar opa en oma in Huijbergen, de optocht kijken. 

Ayla de Ridder 19 jaar uit Raamsdonksveer, viert daar en in Raamsdonk carnaval

Volledig scherm
© EDWIN WIEKENS

Ayla wil graag een andere kant van het feest laten zien. ''Mensen boven de Moerdijk denken dat het alleen zuipen is. Terwijl het vooral gezellig onder elkaar is. Ik wil ook laten zien wat er allemaal bij komt kijken om aan optochten mee te doen en hoe lang iedereen daarmee bezig is.'' Ze zit bij loopgroep CV Baai de Haand uit Faantelaand (Raamsdonksveer). Een groep van negen meiden die voor de eerste keer deelneemt aan de optochten van Raamsdonk op zaterdag en die van Raamsdonksveer op zondag. Op maandag gaat ze met de grote stoet - en een platte kar vol muziek - te voet naar Raamsdonk om het feest daar verder te vieren.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Vakantie in Nederland is een prima alternatief voor de zuidelijke costa’s.

Vakantie in Nederland is een prima alternatief voor de zuidelijke costa’s.

  • eens (81%)
  • oneens (19%)
557 stemmen