Volledig scherm
© ANP

Advocaten verdachten Laurentius eisen vrijspraak

DEN BOSCH - De advocaten van de verdachten in de fraudezaak rond de Bredase woningcorporatie Laurentius vinden dat oud-directeur Walter Vermeulen en zijn zakenpartner Wim Snoeren van Wildhage BV op alle punten vrijgesproken moeten worden.

Daarvoor pleitten zij vandaag voor de rechtbank in Den Bosch. Advocaten mr. Ronald Drenth en mr. Rob Milo menen in de eerste plaats dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard, omdat de verhoren van de recherche 'misleidend' zouden zijn geweest. Milo, raadsman van Snoeren, eiste dat de dagvaarding nietig wordt verklaard, omdat deze 'onvoldoende feitelijk' is.

Cash geld


Milo haalde hard uit naar het OM over de Rabo-envelop met cash geld die bij Vermeulen thuis werd gevonden. Justitie suggereerde vorige week dat dit veronderstelde 'smeergeld' afkomstig is van wijlen zakenpartner Pierre Peeters van Wildhage die immers klant was van Rabo. "Het OM bewijst de band niet. Dit is suggestief en misleidend", aldus Milo.

Beide advocaten zeggen dat ook de volgens het OM 'onverklaarbare' waardestijging van vastgoed, dat door Laurentius van Wildhage werd aangekocht, geen bewijs van oplichting of verduistering is. Drenth herhaalde de woorden van Milo dat dergelijke waardestijgingen in abc-constructies (of beter: abbc-constructies) niet ongewoon zijn in de vastgoedwereld. In het geval van het bouwproject Brouwhof in Breda gingen grond appartementsrechten op dezelfde dag in december 2011 van AM Vastgoed naar Wildhage en van Wildhage naar Laurentius. Daarbij ging de prijs in één klap met tonnen omhoog 'ten koste' van Laurentius.

Waardestijging

Volgens het OM oplichting, volgens Drenth een verklaarbare stijging. De advocaat zei dat een dergelijke waardestijging in de periode voorafgaand aan de gelijktijdige overdracht bij de notaris kan zijn gerealiseerd. Dat Brouwhof op één dag twee keer van eigenaar wisselde had vooral te maken met de besparing op de overdrachtsbelasting. Beide advocaten zeiden dat Wildhage veel meer was dan een papieren tussenpersoon en wel degelijk kosten maakte voor de verwerving van het project.

Drenth wierp ook de verdenking van misleiding van de Raad van Commissarissen door Vermeulen van de hand. Hij wees op getuigenverklaringen in het dossier die misleiding volgens hem duidelijk weerspreken. Toezichthouders zouden hebben verklaard dat zij zich niet opgelicht hebben gevoeld.

Bewust

Drenth zei verder dat het OM bewust informatie uit het dossier naar de pers heeft gelekt, om de zaak ernstiger te laten lijken dan hij is. Vooral het schadebedrag is hem een doorn in het oog. De suggestie dat de schade voor Laurentius veel hoger is dan de ruim vier miljoen euro die nu berekend is voor de vier verdachte transacties die op de tenlastelegging staan, vindt Drenth zeer kwalijk. "Een bedrag van wel honderd miljoen is genoemd, maar dat een dergelijke schade veroorzaakt is door Vermeulen wordt niet hard gemaakt", zei Drenth.

Morgen volgt het antwoord van het Openbaar Ministerie op de pleidooien. De verdachten krijgen het laatste woord. Op 1 februari doet de rechtbank uitspraak.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Ik wacht met het boeken van mijn zomervakantie naar het buitenland.

Ik wacht met het boeken van mijn zomervakantie naar het buitenland.

  • Eens (89%)
  • Oneens (11%)
941 stemmen