Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Aantal slachtoffers griep valt mee tot nu toe, maar: ‘Prijs de dag niet voor het avond is’

Ziekenhuizen zetten zich begin deze maand schrap voor een flinke en langdurige griepgolf. De epidemie van vorig jaar, die leidde tot penibele situaties als gesloten afdelingen en uitval door ziek personeel, lag nog vers in het geheugen. Tot nu toe lijkt het aantal griepgevallen echter erg mee te vallen, zo leert een rondje langs Brabantse ziekenhuizen. 

,,Tot onze verbazing hebben we tot nu toe maar één patiënt binnengekregen. En dat was eind december", zo meldt een woordvoerder van het West-Brabantse Bravis ziekenhuis. ,,Zelfs het aantal COPD-patiënten dat we binnenkrijgen is minder. Normaal gesproken is januari echt een topmaand voor het aantal COPD-patiënten, maar nu zien we een daling. Hoe dat komt weten we niet.”

Quote

Tot onze verbazing hebben we tot nu toe maar één patiënt binnenge­kre­gen.

Woordvoerder Bravis ziekenhuis

Griepafdeling

In het Bredase Amphia Ziekenhuis ligt zelfs helemaal niemand met griep op dit moment. Een woordvoerder: ,,We hebben wel wat patiënten met verkoudheidsvirus, maar dat is normaal rond deze tijd.” Ook in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn geen bijzonderheden te melden en wijkt het aantal grieppatiënten niet af van voorgaande jaren.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch  heeft een speciale griepafdeling, maar daar liggen slechts twee mensen met griep. ‘Niet afwijkend van andere jaren’, zo laat een woordvoerder weten. Bij het ziekenhuis zijn sinds maandag 11 januari 49 sneltesten gedaan op de Spoedeisende Hulp, iets meer dan vorig jaar, en drie patiënten bleken besmet met het influenzavirus. 

Milder

Huisarts Ronald Roothans uit Breda heeft de indruk dat het griepvirus een stuk milder is dan dat van vorig jaar. ,,Ik zie evengoed mensen met griep in mijn praktijk, maar de mensen zijn er veel minder ziek van. Ik hoef ze nu niet met toeters en bellen naar het ziekenhuis te sturen, we kunnen het prima af in de eerste lijn. Tot dusver heb ik geen klagen. Maar, prijs de dag niet voor het avond is.”

Quote

Ik zie evengoed mensen met griep in mijn praktijk, maar de mensen zijn er veel minder ziek van.

Ronald Roothans, huisarts

Griepepidemie

Ondanks de bevindingen van de ziekenhuizen, is er wel een officiële griepepidemie gaande. In de eerste week van 2019 werden 57 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) gerapporteerd. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel (Netherlands Institute for Health Services Research) in samenwerking met het Nationaal Influenza Centrum.  In de kerstweek hadden meer mensen de griep: 62 per 100.000 inwoners.

Van een epidemie is sprake als gedurende twee achtereenvolgende weken het aantal mensen met IAZ minimaal 51 per 100.000 inwoners bedraagt. Ook moeten er in voldoende neus- en keelmonsters influenzavirussen worden gevonden.

Het verloop van de griep in Nederland vergeleken met vorig jaar.
Volledig scherm
Het verloop van de griep in Nederland vergeleken met vorig jaar. © Nivel

Poll

Vanwege de aanhoudende droogte let ik op mijn waterverbruik

Vanwege de aanhoudende droogte let ik op mijn waterverbruik

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
383 stemmen