Volledig scherm
Impressie van de gerenoveerde tunnel. © Syb van Breda & Co

Zo ziet de Heinenoordtunnel er na de renovatie over vier jaar uit

IndebuurtHet is de meeste mensen vast niet ontgaan: in 2023 en 2024 wordt de Heinenoordtunnel grondig gerenoveerd. Behalve dat er veel onderhoud op de planning staat, krijgt de tunnel ook een heel ander uiterlijk. De opvallende gele accenten verdwijnen bijvoorbeeld.

Het architectenbureau dat zich ontfermt over het uiterlijk van de tunnel, heeft een filmpje gedeeld hoe de tunnel er in 2024 uitziet. Het wordt een stuk lichter door verbeterde lichtroosters en de wandafwerking. Zonnepanelen voorzien de tunnel van energie.

Zoals het er nu naar uitziet, is de tunnel in zowel de zomervakantieperiode van 2023 en 2024 twee weken - zestien dagen omdat de werkzaamheden op een vrijdag beginnen en op een maandag eindigen - en nog eens één weekend geheel afgesloten. Ook zal de tunnel in 2023 en 2024 dertig weekeinden dicht zijn in één rijrichting. 

‘s-Nachts

Tevens zal er een aantal nachtelijke afsluitingen zijn. Er worden allerlei installaties vervangen, apparatuur vernieuwd en komt er een middentunnelkanaal, een ruimte tussen twee tunnelbuizen die als vluchtroute kan worden gebruikt.

Rijkswaterstaat besloot de tientallen weekendafsluitingen niet over één maar over drie jaar te verspreiden. Deze aangepaste planning heeft alles te maken met de manier waarop het werk wordt uitgevoerd. Het eerder genoemde middentunnelkanaal, dat na de renovatie wordt gebruikt om automobilisten bij calamiteiten een snelle en afgesloten vluchtroute te bieden, wordt eerder aangelegd. Van daaruit kunnen de installaties in de tunnel worden vernieuwd zonder de tunnel af te sluiten.

Bekijk hier de video van de renovatie.