Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Zeshonderd gezinnen vragen extra geld voor kinderen

Meer dan zeshonderd gezinnen in de Hoeksche Waard hebben bij de gemeente aangeklopt voor de 'meedoenregeling'.

De regeling is bedoeld voor kinderen tot 18 jaar oud uit gezinnen met een laag inkomen. Ouders die zich inschrijven voor de regeling kunnen van de gemeente tot een maximum van 100 euro per jaar krijgen om hun kinderen mee te laten doen met culturele activiteiten of lid te maken van een sportclub in de Hoeksche Waard. Ook kunnen ze een bijdrage aanvragen die helpt in de jaarlijkse schoolkosten.

Kindergeld

Quote

Wij vinden het belangrijk dat elk kind mee moet kunnen doen aan activitei­ten

Gemeente

Het afgelopen jaar schreven 602 gezinnen op het eiland zich in. Dat is iets minder dan 20 procent van de 3800 huishoudens die recht hebben op het extra 'kindergeld'.

,,Zij hebben een inkomen van 130 procent van de bijstandsnorm'', legt een woordvoerster van de gemeente uit. ,,Wie daar boven zit, kan geen gebruik maken van de meedoen- regeling.‘’

De Hoeksche Waard heeft een spaarpot voor de 'Bijzondere Bijstand', waar de meedoenregeling onder valt. Het budget dat in 2018 werd vrijgemaakt voor deze gezinnen is voor 90 procent uitgegeven, laat de gemeente weten. Of de pot de komende jaren extra wordt bijgevuld, is niet bekend. ,,Voorlopig is het budget toereikend.''

De regeling is een van de meest gebruikte binnen de gemeente. ,,Wij vinden het namelijk belangrijk dat elk kind mee moet kunnen doen aan activiteiten die voor kinderen heel gewoon zijn'', aldus de gemeente. Het geld kan behalve voor sport en cultuur ook worden gebruikt om een keer naar de bioscoop, de dierentuin of het theater te gaan.

602
In de Hoeksche Waard hebben 602 gezinnen van de ‘meedoenregeling’ gebruik gemaakt.