Volledig scherm
De Linde in Mookhoek. © Fraxinus Excelsior

Wordt deze linde dan eindelijk ‘Boom van het Jaar’?

Op het eerste oog lijkt dit een normale boom. Een die staat in - niet direct af te leiden uit de foto - Mookhoek. Maar eind deze maand heeft deze boom mogelijk een heuse titel. Deze linde in Mookhoek is namelijk in de race voor de provinciale verkiezing ‘Boom van het Jaar 2019'.

Arie Pieters, van bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior is nu al apetrots. De werkgroep greep vorig jaar nét naast de titel. Met 'hun' linde werden ze toen tweede. Een boom uit Den Haag pakte de prijs.

De verkiezing draait om bijzondere bomen met een uitzonderlijk verhaal. ,,Hij dateert uit een tijd dat bomen nog de naam kregen van de boerderij. Vroeger stonden er bij de Lindehoeve twee bij de oprit'', vertelt Pieters. ,,De twee waren de enige grote bomen die na de oorlog in Mookhoek bleven staan. Dat is erg bijzonder.''

Een van de twee heeft het niet overleefd. Pieters: ,,Door de schade is hij gaan rotten. Daarna is hij met de watersnood omver gespoeld.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.