Volledig scherm
De bermen moeten bloeien. © Carlo ter Ellen DTCT

Waterschapspartij: ‘Stoppen met maaien bermen en benut wat hier gratis bloeit’

Water Natuurlijk Hollandse Delta wil dat het Waterschap Hollandse Delta stopt met het standaard maaien van de bermen in onder andere de Hoeksche Waard. ,,Beperk het tot de bermen waar het uitzicht van automobilisten op kruisend verkeer wordt belemmerd'', zegt fractievoorzitter Anne Mollema van Water Natuurlijk Hollandse Delta.

Mollema heeft een advies hierover uitgebracht aan het college van Dijkgraaf en Heemraden van het waterschap. Het 'rigoureus maaien' van de ruim drieduizend kilometer berm in de waterschapsregio is niet alleen dodelijk voor de vele insecten, maar ook staat niet vast dat het weghalen van de bermen de verkeersveiligheid verbetert.

,,Eigenlijk is het zinloos werk en dat is zonde'', stelt Mollema. ,,Wij vinden juist dat je alles moet benutten wat hier gratis groeit en bloeit. Voor fietsers, wandelaars en inwoners is het juist mooi om te zien dat er van alles groeit en de insecten die daar leven kunnen er schuilen en voedsel vinden. Zij hebben juist een positieve invloed op de biodiversiteit en dus ook de akkerbouw.''

Onder andere natuurorganisatie Hoekschewaards Landschap trok bij de waterschapspartij aan de bel over het onderwerp. ,,Het maaien van de bermen is een heel grote ergernis onder inwoners, maar ook bij deze organisaties'', zegt Mollema. Na het zomerreces hoopt hij antwoord te krijgen van de Heemraad.

Akkerranden

De strijd voor het afschaffen van het 'zinloos maaien' van veel bermen langs de kant van de weg past volgens Mollema goed in een project waar de Hoeksche Waard in voorop loopt: het akkerrandbeheer. ,,Dat is - plat gezegd - aan de andere kant van de sloot. Maar daar steken we veel tijd en energie in om een mooie akkerrand voor elkaar te krijgen terwijl we de natuurlijk ontstane bermen gaan platmaaien en het daar juist weghalen....''

Elke dag op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.