Volledig scherm
Verpleeghuizen De Open Waard in Oud-Beijerland en De Buitensluis in Numansdorp zijn door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onder verscherpt toezicht gesteld, omdat de zorg er onder de maat is. © Arie Kievit

Verpleeghuizen De Open Waard en De Buitensluis onder verscherpt toezicht van inspectie

Verpleeghuizen De Open Waard in Oud-Beijerland en De Buitensluis in Numansdorp zijn door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onder verscherpt toezicht gesteld, omdat de zorg er onder de maat is. Binnen een half jaar moeten de problemen op beide locaties van Stichting Alerimus verleden tijd zijn.

De inspectie stelde bij een bezoek oktober 2018 al vast dat de kwaliteit van zorg op De Open Waard beter moest, maar in augustus van dit jaar constateerde ze bij een vervolgbezoek dat die het afgelopen jaar niet voldoende verbeterd is.

Problemen

Er zijn op vele vlakken problemen vastgesteld. Zo constateerde de IGJ dat er bij De Open Waard, waar in mei vorig jaar de nieuwbouw openging, ‘onvoldoende verbeteringen zijn op de onderwerpen persoonsgerichte zorg, professionele besluitvorming, methodisch werken, stabiliteit en continuïteit van deskundige zorgverleners en multidisciplinaire samenwerking’.

Bij De Buitensluis, waar de inspectie in september van dit jaar langsging, ziet de inspectie grotendeels dezelfde tekortkomingen ‘op de thema’s deskundigheid, personeel en sturen op kwaliteit en veiligheid’.

Het toezicht is ingegaan op 4 november. Alerimus krijgt nu zes maanden de tijd om orde op zaken te stellen. In die periode kan de inspectie aangekondigd en onaangekondigd op bezoek komen. Daarna wordt beoordeeld of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven.

Investeringen

In een reactie geeft Alerimus aan dat beide locaties, die voorheen een ‘vertrouwd bejaardentehuis’ waren, pas sinds eind vorig jaar verpleeghuiszorg leveren. De transformatie naar verpleeghuis is een complexe opgave die Alerimus vol energie is aangegaan.

‘Deze transformatie vraagt andere kennis en vaardigheden en een andere manier van organiseren. We hebben de afgelopen tijd volop geïnvesteerd in de ontwikkeling van de kwaliteit van zorg en gaan daar onverminderd mee door en versnellen waar mogelijk. We zijn trots op onze toegevoegde waarde en vertrouwen erop dat we kunnen voldoen aan de voorgeschreven kwaliteitsnormen.’

Het is in de Hoeksche Waard voor het eerst dat verpleeghuizen onder verscherpt toezicht staan. In de Rotterdamse regio gebeurde dat onder meer bij vestigingen van Humanitas, Careyn en Laurens.