Een aantal verontruste inwoners van Goudswaard bij de Leenheerenpolder. Met Wouter Knoppers links en Mandy Korff geheel rechts.
Volledig scherm
PREMIUM
Een aantal verontruste inwoners van Goudswaard bij de Leenheerenpolder. Met Wouter Knoppers links en Mandy Korff geheel rechts. © BISPL

Verontruste bewoners hopen woningbouw in polder af te wenden: ‘Praat met de mensen wat ze willen’

Rust, ruimte, natuur en een (nostalgische) blik hoe de agrarische Hoeksche Waard vroeger was - de inwoners van Goudswaard hebben het nog in hun achtertuin. Met de omvorming van de Leenheerenpolder tot een natuurpolder kan ‘men’ nog wel leven, maar de 10 hectare die de gemeente Korendijk toen en Hoeksche Waard nu ‘vrij mag invullen’, houdt de inwoners flink bezig.  

 1. Gaab (65) en Gerda (60) dreigen na bijna veertig jaar huis kwijt te raken: 'Ze zullen wel met een zak geld komen’
  PREMIUM

  Gaab (65) en Gerda (60) dreigen na bijna veertig jaar huis kwijt te raken: 'Ze zullen wel met een zak geld komen’

  Hoop je op de plek van je dromen samen oud te worden nu de kinderen zijn uitgevlogen, dreigt je huisje aan de rand van een slaapdorpje zijn idyllische uitzicht te verliezen. En misschien zelfs wel te worden opgeslokt, door een plan voor natuurpolder en (recreatie)woningen. Gaab (65) en Gerda (60) leven tussen angst en vrees, sinds de projectontwikkelaar heeft gezegd ‘dat ze wat anders moeten zoeken’.
 2. Vrijwilliger Dick wil vooral het platteland leefbaar houden: ‘We moeten de boeren koesteren’
  PREMIUM

  Vrijwilli­ger Dick wil vooral het platteland leefbaar houden: ‘We moeten de boeren koesteren’

  Zonder dat hij het zich realiseert, is hij een ambassadeur van het eiland. Als kind van Brabantse importouders is Dick Holster meer Hoeksche Waards dan menig geboren Hoeksche Waarder. Zijn tongval plooit zich altijd in dialect, hij organiseert de Buitensluisse Paardenmarkt in Numansdorp en probeert het verleden van het agrarische megabedrijf Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen levend te houden. Ook koning Willem-Alexander vindt hem speciaal.
  Numansdorp