Pepijn Sminck tussen 'zijn' zonnebloemen in Oud-Beijerland die de bodem verrijken in plaats van uitputten.
Volledig scherm
PREMIUM
Pepijn Sminck tussen 'zijn' zonnebloemen in Oud-Beijerland die de bodem verrijken in plaats van uitputten. © Jeffrey Groeneweg

Vanuit de Hoeksche Waard zo op je bord bij restaurant Jack Bean: 'Willen duurzaamste van het land worden’

De achteloze gast die restaurant Jack Bean in Rotterdam - of de vestiging in Amsterdam - bezoekt, zal bij de maaltijden die hij nuttigt niet zo snel een link met de Hoeksche Waard leggen. Toch wordt meer dan de helft van de recepturen er samengesteld met gewassen uit de kleigronden van het Zuid-Hollandse eiland.  

 1. Vincent woont in ‘kerkje’ en exposeert er (zijn) kunst: ‘Kunstenaar? Nou, dat noem ik mezelf nooit hoor’
  PREMIUM

  Vincent woont in ‘kerkje’ en exposeert er (zijn) kunst: ‘Kunstenaar? Nou, dat noem ik mezelf nooit hoor’

  Ooit predikte de dominee er hel en verdoemenis vanaf de kansel. Én hoop, want de Nederduits Gereformeerde Kerk in Oud-Beijerland was voor de deemoedige gelovigen ook de poort naar de hemel. Later struinden er koopjesjagers en verzamelaars op zoek naar een aanvulling van hun rariteitenkabinet. Nu belijdt kunstenaar Vincent in het kerkje er zijn ‘eigen’ geloof. Het huis van het Woord is het huis van het Beeld geworden.
 2. Zwemmen kun je leren en verleren: natte gymlessen houden vaardigheden ook na behalen diploma op peil
  PREMIUM

  Zwemmen kun je leren en verleren: natte gymlessen houden vaardighe­den ook na behalen diploma op peil

  De proef, waarbij bovenbouwleerlingen van cbs De Bouwsteen in ‘s-Gravendeel eens per maand een natte gymles krijgen, wordt na twee jaar pauze vanwege corona opnieuw hervat. Geen overbodige luxe, aldus groepsleerkracht Wilko Vergeer die stelt dat de zwemvaardigheid bij basisschoolverlaters flink is afgenomen. ,Niet zo handig in zo’n waterrijke omgeving als de Hoeksche Waard.”