Connexxion wil dat bussen richting Hoeksche Waard op bepaalde plekken op de vluchtstrook mogen rijden.
Volledig scherm
Connexxion wil dat bussen richting Hoeksche Waard op bepaalde plekken op de vluchtstrook mogen rijden. © Roel Dijkstra

‘Truc’ Connexxion moet reistijd bus vanuit Rotterdam drastisch verminderen

Connexxion heeft bij Rijkswaterstaat een verzoek ingediend om de bussen over de vluchtstrook van de A29 richting Hoeksche Waard te laten rijden. Vooral tussen Zuidplein en de Heinenoordtunnel zou het gebruik van de pechstrook al tientallen minuten kunnen schelen.

Busreizigers die in Rotterdam hun partner bellen om vast aan het eten te beginnen komen sinds deze maand weer bedrogen uit. Het vele verkeer op de A29 ter hoogte van Rotterdam en Barendrecht zorgt er namelijk voor dat de bussen van Connexxion met eindbestemming het busstation in Heinenoord tientallen minuten vertraging oplopen.

En van die situatie wil Connexxion - net als honderden reizigers - graag af. Bij Rijkswaterstaat is een verzoek tot ontheffing binnengekomen van het vervoersbedrijf om op een aantal locaties de vluchtstrook te kunnen gebruiken. ,,Om die ontheffing ook daadwerkelijk te verlenen moet aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan, waaronder de aanschaf en plaatsing van borden'', zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Omdat die randvoorwaarden nog niet in orde zijn, kan Connexxion niet zeggen wanneer de eerste bus over de vluchtstrook langs de dagelijkse file op de A29 kan rijden. ,,Daar hebben we echt nog geen idee van. Dat kunnen we pas wanneer de vergunning rond is'', zegt woordvoerster Ariska Bouterse. ,,Maar de intentie is er zeker.''

File

Voor Connexxion is het traject tussen metrohalte Zuidplein en de ingang van de Heinenoordtunnel het meest belangrijk. Na de tunnel lost de file vrij snel op en kan de bus via de 'gewone weg' richting de busafrit de busbaan in de Hoeksche Waard op rijden. ,,De vluchtstrook gebruiken vanaf Zuidplein tot de tunnel gaat veel tijd schelen voor de reizigers in de Hoeksche Waard'', bevestigt Bouterse.

Reizigers die in de Hoeksche Waard wonen en in Rotterdam werken hopen al langere tijd op het gebruik van de vluchtstrook. Voor een aantal van hen is de file-frustratie een reden om thuis te werken of toch zelf de auto te pakken en buiten de spitstijden richting het werk te rijden.

Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland, die gaat over de aanbesteding van het busvervoer, zijn nog met elkaar in gesprek over de kosten. ,,Zodra dit rond is kan Rijkswaterstaat de ontheffing verlenen'', zegt de woordvoerster.