Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Taakstraf voor Rijenaar voor hennepteelt: ‘Ik had drugsschulden’

De politierechter heeft gisteren Rijenaar Maximiliaan H.(30) een taakstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk opgelegd voor de teelt en het houden van hennepstekken in een loods aan de Strijensedijk in 's Gravendeel en het illegaal aftappen van stroom. 

Ook moet de Rijenaar de staat 5000 euro betalen die hij vermoedelijk als winst heeft opgestreken, de zogenaamde 'pluk ze boete'. Het OM had dezelfde straf geëist.

De illegale kweek in de loods werd ontdekt na een anonieme tip. Toen de politie binnenviel trof ze een verwaarloosde kwekerij aan. Aan de hand van de hoeveelheid potten met de teeltresten kon de politie vaststellen dat er 585 stekken waren gekweekt. Via de verhuurder van de loods bij wie de verdachte een huurcontract had getekend, kon de Rijenaar worden gearresteerd. Ook de verhuurder werd aangehouden, hij zou hebben geweten van de teelt.

Drugsschulden

H. bekende gisteren de teelt te hebben meegewerkt, maar zei niet meer te weten of hij het huurcontract had getekend. Verder zou zijn aandeel in de stekkenteelt klein zijn geweest. ,, Ik gaf de planten alleen voeding, en bestreed het ongedierte''. Volgens de verdachte was hij met een vooropgezet plan bij de teelt betrokken geraakt. ,, Ik had drugsschulden bij een aantal Marokkanen. Die hebben me ertoe gedwongen". Wie die mannen dan waren, wilde hij niet zeggen.

Maar de politierechter geloofde het verhaal niet en achtte alle feiten bewezen. De eigenaar van de loods werd vrijgesproken.

  1. Veertig brandweerlieden in het zonnetje gezet met koninklijke onderscheiding

    Veertig brandweer­lie­den in het zonnetje gezet met koninklij­ke onderschei­ding

    Veertig brandweerlieden van de brandweer Hoeksche Waard krijgen deze periode een koninklijke onderscheiding. Gisteravond waren negen spuitgasten aan de beurt, deze keer in Oud-Beijerland. Ze kregen een lintje voor minimaal 20 jaar brandweerwerk. Die 20 jaar-regeling komt te vervallen. ,,Vandaar dat personen die hiervoor in aanmerking komen, nu alvast worden onderscheiden'', verduidelijkt een woordvoerster van de gemeente Hoeksche Waard. ,,Voorheen vroeg de Veiligheidsregio dit bij een afscheid aan.''