De Hoeksche Waardse stoomtram.
Volledig scherm
De Hoeksche Waardse stoomtram. © Bibliotheek Hoeksche Waard.

Stoomtram in de Hoeksche Waard: Het Moordenaartje liet veel herinneringen na

ONS DNAIn de rubriek 'Ons dna' neemt deze krant wekelijks iets typisch Hoeksche Waards onder de loep. Vandaag: de historische stoomtram.

In Oud-Beijerland op het schuine looppad tussen de Scheepsmakershaven en de Oostdijk. In Numansdorp op het Flohilplein, op het scoutingplein aan de Veerweg en op de parkeerplaats langs de Veerhaven. Het zijn plekken waar in het wegdek een tramspoor zichtbaar is gemaakt, verwijzend naar vroegere lijnen van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij die over dijken en langs sloten liepen. Soms akelig dicht langs huizen ook.

Over die tracés reed tot 1957 de stoomtram die het eiland met Rotterdam verbond. Een tram die via de Barendrechtse Brug (waar nog een meter spoor ligt) routes had naar Goudswaard, Numansdorp Haven, Zuid-Beijerland en Strijen. Die personen vervoerde, suikerbieten naar de fabrieken in Oud-Beijerland en Puttershoek bracht en koeien en paarden naar de veemarkt transporteerde.

De tram die in 1898 nog bij het eerste station in Blaaksedijk werd ontvangen met een welkomstlied, kreeg later de lugubere bijnaam 'het Moordenaartje'. Als zou de lijst met verkeersslachtoffers de schuld van de tram zijn en niet van onoplettende weggebruikers of waaghalzen die de snelheid en de remweg van het denderende gevaarte onderschatten.

Hij was de vrees van de winkelier die zijn markiezen niet op tijd had ingehaald. Reed Hoeksche Waarders in de Tweede Wereldoorlog hun ondergang tegemoet. Voorzag tijdens landelijke spoorwegstakingen en de Hongerwinter met vrijwillige machinisten en stokers Rotterdam van voedsel. En is voor tramliefhebbers pure nostalgie. Een railvoertuig, ook wel de 'rijdende fluitketel’ genoemd, dat in de jaren 50 baan moest maken voor de autobussen van de RTM.

De tram liet een spoor van tastbare herinneringen na. De Platte Reedijk in Heinenoord en Eetse in Klaaswaal zijn voormalige stationscafés. Tegenover het tankstation in Blaaksedijk staat een oud stationskoffiehuis. En de Trambaan tussen Strijen en Maasdam, met op de rotonde de omhoog stekende rails, ligt op een vroegere RTM-route.