Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Spekgladde wegen en ongelukken: waterschap verrast door nachtvorst

Fietsers die onderuit glijden, wegslippende auto’s: wie vanmorgen in de Hoeksche Waard de weg opging, reed over een spiegel. Waterschap Hollandse Delta zegt verrast te zijn door de nachtvorst en de gladde wegen. Vanmorgen om 07.00 uur stuurde het alsnog strooiwagens op pad. Toen was voor velen het leed al geschied.

Zowel de politie als waterschap Hollandse Delta waarschuwde vanmorgen voor gladde wegen, maar fietsers en scooterrijders waren toen al uitgegleden. Velen stapten af en vervolgden hun weg te voet. 

Spiegelglad

In Piershil, Zuid-Beijerland, Heinenoord en Mijnsheerenland zijn auto’s in het water gegleden. De strooiwagens die door het waterschap de weg op zijn gestuurd om de spiegelgladde wegen weer veilig begaanbaar te maken, kwamen daar te laat. Terwijl bijvoorbeeld in de gemeente Westland de wagens gisteravond al op pad werden gestuurd.

Quote

Wij zijn vanmorgen op eigen initiatief gaan strooien

Rich Thomassen

Het waterschap strooit normaal gesproken in overleg met de gemeente en de provincie Zuid-Holland en werd vanmorgen verrast door de gladde wegen die in de hele regio voor veel ongelukken en vertraging zorgden. ,,Wij zijn nu niet gewaarschuwd en zijn op eigen initiatief gaan strooien”, verduidelijkt woordvoerder Rich Thomassen van het waterschap. ,,Wij houden altijd de weersvoorspellingen in de gaten”, zegt hij ook. ,,Maar het was onvoldoende bekend dat het vannacht zo zou gaan vriezen.”

Acht strooiwagens

Om 07.00 uur zijn volgens hem acht strooiwagens naar buiten gegaan om op acht routes in de Hoeksche Waard de wegen buiten de bebouwde kom weer veilig begaanbaar te maken. Dat zijn de wegen waarvoor het waterschap verantwoordelijk is. ,,Binnen een uur hadden zij hun routes helemaal gestrooid”, aldus Thomassen.

De strooiwagens van het waterschap komen niet in de dorpskernen. De wegen binnen de bebouwde kom zijn van de gemeente Hoeksche Waard. Het bestrijden van gladheid wordt hier gedaan door buitendienstmedewerkers of door een aannemer.