Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Sint laat Puttershoek bijna links liggen

Vol verwachting keken de toeschouwers in de haven van Puttershoek uit naar de komst van Sinterklaas. De lucht was grijs, maar hoe zouden de Pieten eruit zien? Hierover had de organisatie tot het laatste moment angstvallig gezwegen. Tot grote opluchting van de meeste aanwezigen waren er alleen zwarte Pieten aan boord.

Net als alle voorgaande jaren kwam de Goedheiligman per boot. Dit keer met de ‘Zeeland’ die eerst hun deurtje voorbij voer en een paar honderd Puttershoekers met hun kinderen in verwarring achterliet. Maar gelukkig keerde het schip even later terug en zette Sint voet aan wal op Puttershoekse bodem. In zijn kielzog volgde een groep echt Zwarte Pieten. Ze gaven handjes en deelden pepernoten uit. En dankzij de glutenvrije Piet kwamen alle kinderen aan hun trekken. Een rustige aankomst zonder ophef die in schril contrast staat met enkele haren geleden.

In 2014 laaide de pietendiscussie in Puttershoek hoog op. Het pietenteam stapte op en ging zelfstandig verder, toen de organisatie Zwarte Piet wilde inruilen voor gekleurde Pieten. Uiteindelijk bleef Piet zo zwart als roet, maar liep er toch een verdwaalde blauwe Piet tussen die voor opschudding zorgde. Vorig jaar dreigde de intocht zelfs niet door te gaan door te Pietendiscussie. Volgens Jeanette Goudswaard zijn er vorig jaar zelfs vrijwilligers bedreigd en heeft de BIZ Centrum Puttershoek op het punt gestaan te stoppen met de organisatie van de sinterklaasintocht.

Dit jaar lijkt de strijdbijl tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet echter begraven. Geen spandoeken of protestacties, zoals elders in het land. Iedereen is vrolijk en zingt uit volle borst de liedjes mee. In het publiek zien we opvallend veel witte Pieten en hier en daar een roetveegpiet. Dat heeft geen speciale betekenis, maar is meer uit praktische overweging. “Het kan tegenwoordig en het schoonmaken is een heel gedoe,” zegt een van de ouders. Slechts een enkel kind is traditioneel zwart geschminkt. “Zwarte Piet is zwart, dat hoort zo.” Het is een beeld dat aansluit het landelijke beeld. Uit een recente opiniepeiling van EenVandaag blijkt dat 7 van de 10 inwoners het uiterlijk van Zwarte Piet niet wil veranderen.

Quote

Zwarte Piet is zwart, dat hoort zo

Toeschouwers

Na een korte ontvangst door wethouder Joanne Blaak stapt Sinterklaas in een Corvette V8 uit 1978. Die brengt hem met veel geraas naar de pietenspeurtocht op het Maximaplein. Menig vader kijkt hem met een jaloerse blik na.