Volledig scherm
De toekomst voor De Pijler in Maasdam is begonnen. De leerlingen Pip en Maxim stelden de heimachine in werking, die de - door de leerlingen van de school zelf - versierde eerste paal voor de nieuwbouw in de grond liet verdwijnen. © De Pijler

School krijgt ton extra bij ‘ja’ voor mossendak

Aan het bouwbudget voor De Pijler in Maasdam voegt de gemeente Hoeksche Waard een ton toe. De 100.000 euro wordt echter alleen overgeschreven naar het overkoepelende bestuur van De Hoeksche School als de beloofde duurzame maatregelen, waarmee energie moet worden bespaard, daadwerkelijk worden geplaatst.

Dat blijkt uit een besluit van het college van de gemeente Hoeksche Waard.

Het gaat daarbij vooral om het plaatsen van een warmtepomp in het pand én het zogeheten mossendak: een met vetplanten begroeid dak. De beplanting zorgt voor een betere isolatie van het schoolgebouw en dempt daarnaast het geluid van regen, hagel of ander omgevingsgeluiden.

Bijzonder

Door het extra budget, gaat de nieuwe basisschool in Maasdam voor de gemeente meer dan 2 miljoen euro kosten. Daar krijgt het echter wel een bijzonder pand voor terug. Behalve het mossendak ziet ook de buitenkant van het nog te bouwen schoolpand er indrukwekkend uit op de tekeningen. Met veel ramen en twee kleuren gevelstenen wordt de nieuwbouw een van de in het oog springende gebouwen van Maasdam.

Bouwprijzen

Begin dit jaar bleek al dat de totaalprijs voor De Pijler al wat duurder zou uitvallen, vanwege de steeds hoger wordende bouwprijzen in Nederland. Dat bracht ook een vertraging van ongeveer een half jaar met zich mee, waardoor de 170 leerlingen van de basisschool zes maanden langer in het tijdelijke onderkomen moesten blijven om les te krijgen.

De Pijler is een van de eerste nieuwbouwscholen in de Hoeksche Waard die volgens het nieuwe concept van De Hoeksche School, de opvolger van de openbare scholenkoepel Acis, gaat werken. In de Hoeksche School komen onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaal allemaal onder één dak.

De Pijler krijgt straks daarom een een multifunctionele centrale hal, met daaromheen les- en opvangruimten. Op de kop van de hal komt een verhoogd speellokaal, dat ook als podium kan dienen.