Luchtfoto Kiltunnel en tolhuisjes.
Volledig scherm
Luchtfoto Kiltunnel en tolhuisjes. © Qphoto

Renovatie Kiltunnel begonnen; pas in 2021 echt zichtbaar

De eerste ingreep aan de Kiltunnel tussen 's-Gravendeel en Dordrecht is een feit: er staat een bouwkeet. Daarmee is de ingrijpende renovatie officieel begonnen. Hoeksche Waarders gaan er echter pas vanaf 2021 écht iets van merken.

Behalve de onlangs geplaatste bouwkeet langs de kant van de weg is er nog helemaal niets te zien van de renovatiewerkzaamheden die op stapel staan. Het daadwerkelijke 'groot onderhoud' aan de privéweg richting de A16 begint pas eind 2021 en moet driekwart jaar later klaar zijn.

Overlast

En dan gaan automobilisten wel iets merken van de werkzaamheden en de onvermijdelijke overlast die het werk met zich meebrengt. Want onvermijdelijk is het, benadrukt het Wegschap Dordtse Kil in een bericht. Renoveren kan namelijk niet zonder hinder, wél doet het wegschap er alles aan om het aantal algehele weekendafsluitingen van de tunnel te beperken tot drie. Daarnaast gaat er twee keer een tunnelbuis dicht voor een aaneengesloten periode van acht weken.

Omwonenden, weggebruikers en andere belanghebbenden worden door Wegschap Dordtse Kil continu op de hoogte gehouden. Die behoren tot de ingrijpendste werkzaamheden aan het stuk asfalt van de laatste decennia. In 2002 werd er voor het laatst groot onderhoud aan de drukke Kiltunnel gepleegd.

Risico

Een aantal technische installaties in de Kiltunnel is verouderd en toe aan vervanging. Het Wegschap: ,,Momenteel is de tunnel veilig en voldoet hij aan de eisen, maar op termijn wordt het risico van uitval van technische systemen te groot.''

Quote

Op termijn wordt het risico op uitval van technische systemen te groot

Wegschap Dordtse Kil

Ook worden de betonconstructies in de tunnel hersteld en gaat het tolplein op de schop, wat moet zorgen voor betere werkomstandigheden van medewerkers in de tolpoortjes. Jaarlijks maken ruim vier miljoen automobilisten gebruik van de Kiltunnel.