Volledig scherm
De bomen langs de N489 die worden gekapt. © Qphoto

Petitie tegen kap N489 redt minimaal één boom

De provincie spaart minimaal nog één boom tijdens de renovatie van de N489 tussen Klaaswaal en Heinenoord. De overige 334 bomen ontlopen de kap niet. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de provincie en de gemeente naar aanleiding van een petitie van de Vereniging Dorp Mijnsheerenland.

De dorpsvereniging in Mijnsheerenland maakte zich begin deze zomer kwaad over de kap van 335 bomen langs de N489, die ook pal langs hun dorp ligt aangelegd. Opnieuw. Want drie jaar geleden kwamen er vanuit politieke hoek al vragen over de renovatie van de N489, waar de provincie destijds 600 bomen wilde kappen voor de komst van twee rotondes om de kruisingen veiliger te maken.

Na onderzoek schroefde de provincie dat aantal terug tot 335 beeldbepalende bomen lans de provinciale weg. Zij moeten wijken om plaats te maken voor de rotondes, kabels en leidingen.Een tevreden uitkomst voor alle partijen. Maar dat was 2016. Begin juni dit jaar maakte de dorpsvereniging Mijnsheerenland echter opnieuw bezwaar tegen de kap van de populieren. Een petitie om het besluit te heroverwegen werd 2300 keer ondertekend.

Voor wethouder Harry van Waveren van de gemeente Hoeksche Waard reden om naar de provincie te stappen. Inmiddels zijn er drie afspraken gemaakt over de kap langs de N489, zegt hij. Eén boom blijft zeker gespaard en zes anderen blijven mogelijk ook staan. ,,Het risico dat ze weg moeten blijft, als tijdens de werkzaamheden wordt vastgesteld dat de wortels zich te veel hebben verweven in het wegdek.’’

Volledig scherm
Bomen langs de N489 © Google Street View

Behalve het sparen van minimaal één boom wil de provincie de inwoners ook tegemoet komen door de ruim driehonderd bomen in fases te kappen. Zo worden eerst alleen de bomen weggehaald die moeten wijken voor de voorbereidende werkzaamheden voor de vernieuwing van de weg, zoals de aanleg van kabels- en leidingen. Later in het traject volgen de andere bomen.

Er wordt daarnaast extra vaart gezet achter het planten van nieuwe bomen. Bij het verbreden van de parallelweg aan de zuidkant wordt zo snel mogelijk een nieuwe bomenrij aangelegd. Ook op andere plaatsen in de Hoeksche Waard worden bomen terug geplant die langs de N489 worden verwijderd.

Dat de discussie over de al langere tijd voorgenomen bomenkap afgelopen zomer opnieuw ontbrandde heeft Van Waveren verrast. ,,Er is in een eerder stadium namelijk zorgvuldig naar gekeken en het aantal te kappen bomen is al eens teruggebracht. Ik waardeer het dat de provincie op ons verzoek opnieuw heeft gekeken’’, zegt hij.

Elke dag op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.