Naast de bebouwing van het KONIngshof in Oud-Beijerland komt de villa die doet denken aan de Schillemansstede die er ooit stond.
Volledig scherm
Naast de bebouwing van het KONIngshof in Oud-Beijerland komt de villa die doet denken aan de Schillemansstede die er ooit stond.

Oude Schillemansstede keert terug in '2.0-versie'

Kasteelboerderij Schillemansstede, die al decennia uit het Oud-Beijerlandse straatbeeld langs de Langeweg is verdwenen, keert in een moderne versie terug. Projectontwikkelaar Leonard Batenburg van BO Wonen bouwt op de plek waar de stede vroeger stond een 'villa van uitzonderlijke kwaliteit' die qua volume en uiterlijk refereert aan het vroegere pand, zegt een woordvoerster van de gemeente Hoeksche Waard.

Het is nog niet bekend wanneer het pand, dat door het Oud-Beijerlandse architectenbureau RoosRos is ontworpen, er komt te staan. Daarvoor moet eerst een ontwerpwijzigingsplan van de gemeente worden doorlopen. Dat ligt nog ruim vier weken ter inzage. ,,RoosRos heeft voor de villa een uniek ontwerp gemaakt: de identieke Schillemansstede maar dan in een moderne stijl'', zegt de gemeentewoordvoerster. Er heeft zich al een koper gemeld bij de projectontwikkelaar. Het is niet bekend wie dat is.

Quote

RoosRos heeft voor de villa een uniek ontwerp gemaakt: de identieke Schille­mans­ste­de maar dan in een moderne stijl

Gemeentewoordvoerster

Behalve de Schillemansstede wordt er aan de Langeweg in Oud-Beijerland druk gebouwd aan het plan KONIngshof, dat ook van projectontwikkelaar BO Wonen is. In de oude kantoren van schokdemperfabrikant Koni worden woningen gebouwd. In totaal komen er zeventig woningen op het terrein.

Huur- en koop

In de kantoorpanden komen twintig maisonnettewoningen, bedoeld voor singles of kleine gezinnen. Achter de kantoren, een gemeentelijk monument in Oud-Beijerland, worden sinds het voorjaar van 2019 appartementencomplexen gebouwd. Zowel huur- als koopappartementen, variërend tussen de 80 en 180 vierkante meter. Koningshof moet een groene wijk worden met de oude kasteelboerderij, die officieel De Jan Schillemansstede heet, als blikvanger.

De oude boerderij staat tegenwoordig in het Openluchtmuseum in Arnhem.