Het Knipscheer-orgel van de gereformeerde kerk in Strijen.
Volledig scherm
Het Knipscheer-orgel van de gereformeerde kerk in Strijen. © VICTOR VAN BREUKELEN

Orgel als eerste met status 'Hoeksch'

De Hoeksche Waard telt flink wat monumenten, maar met het orgel in de gereformeerde kerk in Strijen is het net even anders. Het orgel is namelijk het allereerste monument dat echt van de 'gemeente Hoeksche Waard' is en niet van een van zijn fusievoorgangers.

Op Monumentendag werd zaterdag een speciaal schildje uitgereikt in de kerk. Daarvoor kwam wethouder Harry van Waveren naar de Strijense kerk. Het is de eerste keer dat de gemeente Hoeksche Waard zelf iets tot monument uitroept.

Zodoende wordt het orgel na tien jaar enigszins in ere hersteld, want toen had het de status van een landelijk monument.

Vanaf nu is het orgel dus een gemeentelijk monument. Het verschil daartussen is dat het nu niet van nationaal belang wordt geacht, maar wel degelijk een lokaal belang dient.

,,Het is belangrijk dat het orgel wordt erkend als monument", vertelt Bas van Roon trots. Hij is de voorzichter van de stichting Knipscheer-orgel. ,,Wij willen het orgel nalaten voor de komende generaties."

  1. Bijzonder: Arjan (57) herdenkt overleden broer en rijdt de Alpe d’HuZes op zijn bakfiets...in een schuur
    PREMIUM
    video

    Bijzonder: Arjan (57) herdenkt overleden broer en rijdt de Alpe d’HuZes op zijn bakfiets...in een schuur

    Sinds de dood van zijn broer Ad (46) is Arjan Leeuwenburgh uit Blaaksedijk verslaafd. Aan zijn racefiets wel te verstaan. Zeven keer op rij deed hij mee aan Alpe d‘HuZes, hét fietsevenement op de Franse Alpentop tegen de slopende ziekte kanker die zijn broertje fataal werd. Door corona gaat zijn jaarlijkse ‘uitlaatklep’, die donderdag verreden zou worden, echter niet door. Tóch bedwingt hij ook dit jaar de Alpenreus: in een boerenschuur op een bakfiets.