De zelf ontworpen tas van Hoeksche Mama, met teksten er op in het dialect
Volledig scherm
De zelf ontworpen tas van Hoeksche Mama, met teksten er op in het dialect © HoekscheMama

Met deze tassen draag je met trots het dialect van de Hoeksche Waard uit

Ben jij ook zo trots op de Hoeksche Waard en laat je dat graag weten? Dat kun je natuurlijk al doen door je koelkast vol te hangen met I Love Hoeksche Waard-magneten en pronken in je Hoeksche Waard-t-shirt. Er is nu ook iets nieuws: met één van de hippe tassen van Hoeksche Mama kun je nu trots - en verantwoord - het Hoeksche Waards dialect uitdragen.

Sinds Anouk van Steenselen, beter bekend als de Hoeksche Mama, hier op het eiland woont, staat ze geregeld met haar oren te klapperen. Want de taal die hier gesproken wordt, vraagt volgens de Rotterdamse import-Maasdammer soms om ondertiteling. ,,Woorden als ‘wurf’ en ‘Seuter’ ken ik inmiddels wel”, schrijft ze op Facebook. ,,Maar toen iemand ‘bel, bel, bel’ tegen mij zei, dacht ik even dat hij het over mijn dikke ‘belly’ had.”

Van Steenselen is namelijk zwanger en dat is te zien aan haar buik, waarin haar derde op komst is.

Terug in het straatbeeld

,,Maar ‘bel, bel, bel’ betekent dus ‘oh, oh, oh’. Ik heb mij rot gelachen. Maar tegelijkertijd shockeerde het mij ook hoe weinig mensen het dialect nog kennen.” Zelf geniet ze er juist van. ,,Ik zou het zonde vinden als die ‘gekke’ taal niet gesproken zou worden. Dus ik breng het Hoeksche Waards dialect weer terug in het straatbeeld.”

De Hoeksche Mama heeft twee tassen ontworpen. Een met de tekst Bel, bel, bel en eentje met Doe maar zachies an, haast hebbie evel. Daaronder staat de uitleg: Doe maar rustig aan, haast hebben we genoeg. ,,Zo is het Hoeksche Waards in elk geval nog op straat te zien.”

En dat doet ze duurzaam, want de tasjes zijn gemaakt van gerecycled katoen. Zo loop je er volgens haar niet alleen leuk bij, maar ook nog eens verantwoord.