Volledig scherm
Bij het huis naast Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp zijn weer huiszwaluwen gezien. © G Jansen

Langdurige droogte maakt het extra moeilijk voor huiszwaluwen om nest te bouwen

Bij het huis naast Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp zijn weer huiszwaluwen gezien. Goed nieuws, ware het niet dat er bijna geen regen is gevallen. De afgelopen weken is het zo droog dat de dieren nergens modder kunnen vinden. En dat bemoeilijkt de bouw van de nesten. Deze vogels bouwen nesten met klei en zand.

Bij het Nationaal Landschap heeft men daarom een creatieve oplossing bedacht om het dier te helpen zodat het kan broeden. ,,We hebben zelf een modderbak gemaakt. De zwaluwen kunnen er natte klei uit halen om te metselen'', aldus vrijwilliger Merijn van den Hoogenhoff. Het aantal broedparen van de huiszwaluw is de voorbije jaren sterk gedaald. De komende tijd wordt gekeken of de vogels inderdaad gebruik maken van het modderbad. Zo niet, dan wordt er gekeken naar een andere oplossing.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. Strijen neemt afscheid van gezichtsbepalend raadslid Henk Kwakernaat

    Strijen neemt afscheid van gezichtsbe­pa­lend raadslid Henk Kwakernaat

    Met het overlijden van Henk Kwakernaat (64) verliest Strijen een man die een kleine twee decennia mede gezichtsbepalend is geweest in de Strijense gemeentepolitiek. Kwakernaat richtte in 1997 samen met Wim Rijneveld en Henk Berkheij de lokale partij Strijens Belang, één van de eerste lokale partijen op het eiland Hoeksche Waard, op. Hij nam vervolgens zitting in de gemeenteraad. Hij was ook fractievoorzitter van Strijens Belang.