Volledig scherm
Bij het huis naast Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp zijn weer huiszwaluwen gezien. © G Jansen

Langdurige droogte maakt het extra moeilijk voor huiszwaluwen om nest te bouwen

Bij het huis naast Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp zijn weer huiszwaluwen gezien. Goed nieuws, ware het niet dat er bijna geen regen is gevallen. De afgelopen weken is het zo droog dat de dieren nergens modder kunnen vinden. En dat bemoeilijkt de bouw van de nesten. Deze vogels bouwen nesten met klei en zand.

Bij het Nationaal Landschap heeft men daarom een creatieve oplossing bedacht om het dier te helpen zodat het kan broeden. ,,We hebben zelf een modderbak gemaakt. De zwaluwen kunnen er natte klei uit halen om te metselen'', aldus vrijwilliger Merijn van den Hoogenhoff. Het aantal broedparen van de huiszwaluw is de voorbije jaren sterk gedaald. De komende tijd wordt gekeken of de vogels inderdaad gebruik maken van het modderbad. Zo niet, dan wordt er gekeken naar een andere oplossing.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. Droom Linda van Schaik (18) komt uit: Basketballen in Amerika
    PREMIUM

    Droom Linda van Schaik (18) komt uit: Basketbal­len in Amerika

    Basketbalster Linda van Schaik (18) kan haar geluk momenteel niet op. De Oud-Beijerlandse guard veroverde met de Orange Angels de beker en de landstitel in de U20-eredivisie, bereikte met eredivisieclub Dozy/Den Helder de play-offs en ziet nu ook haar grote droom uitkomen: collegebasketbal spelen in Amerika. De jeugdinternational gaat vanaf augustus vier jaar in de Sun Belt Conference spelen voor de Warhawks van de University of Louisiana Monroe.