Korenmolen De Lelie is de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2019.
Volledig scherm
Korenmolen De Lelie is de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2019. © Wim Giebels

Korenmolen De Lelie wint Molenprijs van 75.000 euro: ‘we hebben het geflikt’

De molenprijs van 75.000 euro gaat dit jaar ‘De Lelie’. De korenmolen uit Puttershoek kreeg 10.762 e-mailstemmen, ruim 1.500 meer dan de molen uit Beesd en bijna twee keer zoveel als de molen uit Rotterdam-Kralingen.

,,We hebben ’t weer geflikt!”, zegt voorzitter Jan Booden van de molenstichting Hoeksche Waard na bekendmaking van de uitslag. In een opperbeste stemming en met een cheque van 75.000 euro op zak keert hij terug naar de Hoeksche Waard.

Dit is molen De Lelie in Puttershoek
Volledig scherm
Dit is molen De Lelie in Puttershoek © Stichting Molens Hoeksche Waard

Er was maar veertien dagen kans om te stemmen. “Via uitgekiende acties en met hulp van veel vrijwilligers hebben we heel veel mensen overgehaald om op ons te stemmen”, zegt Booden. Zo was er een molenmarathon met rondleidingen en demonstaties en mochten kinderen zelf graan malen. Ook via de social media is flink wat steun binnengehaald. ,,Zelfs een woonwijk uit de stad Groningen heeft op ons gestemd”, weet Jan. En een buurmeisje ging met een zelf gemaakt molentje langs de deuren om stemmen te verzamelen.

De uitslag werd bekengemaakt op het jaarlijkse molencongres in Den Bosch. Zo’n 25 supporters waren in een oude ZWN bus uit de Hoeksche Waard vertrokken naar Den Bosch. Daar werd vanmiddag tijdens het jaarlijkse molencongres de uitslag bekendgemaakt. De blijdschap bij het gezelschap is groot. Een van de meegereisde supporters is Peter van Leeuwen. In 2007 won hij met de molen van Goidschalxoord een miljoen euro. “Ik heb weer hetzelfde gevoel als toen”, zegt hij. ,,Gewoon kippenvel!”

Terug in de Hoeksche Waard is er een bescheiden feestje bij Jesse in ’t Veld. De trotse molenaar van ‘De Lelie’ loopt rond met een glimlach van oor tot oor: “Wat een fantastisch resultaat, iedereen die op ons heeft gestemd ontzettend bedankt!” Met het prijzengeld kan hij doorgaan met de restauratie van het molenhuis achter de korenmolen. Voor het voltooien komt hij nog enkele duizenden euro’s tekort. Maar daarover maakt Jesse zich voorlopig geen zorgen. “Die komen er vast wel.”

Het is de tweede keer dat de molenstichting deze prijs wint. In 2007 werd 1 miljoen euro gewonnen voor de restauratie van de molen in Goidschalxoord. Drie jaar geleden liep molen ‘De Goede Hoop’ in Mijnsheerenland de prijs net mis. De BankGiro Loterij Molenprijs wordt jaarlijks toegekend aan de molen met een restauratieplan of een op verbetering gericht project dat de meeste publiekstemmen krijgt.