Volledig scherm
PREMIUM
Jesper © Qphoto

Jongerendilemma: Weg uit de Hoeksche Waard?

Door de vergrijzing van de Hoeksche Waardse bevolking dreigt de komende jaren een groot tekort aan arbeidskrachten. Maar hoe houd je de 'ontgroening' van het eiland tegen? Vier jongeren aan het woord. De vraag is: gaan ze weg? Of blijven ze?

Jesper Waltmans (21) woont in Oud-Beijerland bij zijn ouders met zijn zusje. ,,Ik wil, net zoals mijn broer, in Rotterdam gaan wonen. Liever gisteren dan vandaag nog. Momenteel werk ik in het centrum van Rotterdam. Binnenkort ga ik in Amsterdam aan Artemis modestyling studeren. Mijn vrienden in Oud-Beijerland en Rotterdam wil ik dichtbij houden.

Mis ik in de Hoeksche Waard mijn bus, dan moet ik een uur wachten op de volgende. Het openbaar vervoer irriteert me wel.

In de Hoeksche Waard leeft het veel minder. Daar moet je van houden. Doordeweeks is er een beperkt aanbod aan vertier. Omdat ik nog jong ben heb ik meer behoefte aan het bruisende stadsleven. Ik ben op de leeftijd gekomen dat ik niet meer elke week in dezelfde kroeg wil staan met dezelfde mensen.

Het nachtleven in Rotterdam vind ik fantastisch. Wil je house dan ga je naar de ene bar, heb je toch liever r&b dan hobbel je gewoon naar de volgende tent.

Natuurlijk zijn er ook pluspunten aan de Hoeksche Waard. Zoals de rust, er is goed onderwijs en genoeg aanbod qua sport en recreatie. Ik vond het een fantastische plek om op te groeien. Misschien piep ik over twintig jaar anders wanneer ik kinderen heb en wil ik weer terug naar het eiland. Maar voor nu wil ik niets liever dan zo snel mogelijk naar de stad.‘’

Volledig scherm
Jesper © Qphoto
  1. Strijen neemt afscheid van gezichtsbepalend raadslid Henk Kwakernaat

    Strijen neemt afscheid van gezichtsbe­pa­lend raadslid Henk Kwakernaat

    Met het overlijden van Henk Kwakernaat (64) verliest Strijen een man die een kleine twee decennia mede gezichtsbepalend is geweest in de Strijense gemeentepolitiek. Kwakernaat richtte in 1997 samen met Wim Rijneveld en Henk Berkheij de lokale partij Strijens Belang, één van de eerste lokale partijen op het eiland Hoeksche Waard, op. Hij nam vervolgens zitting in de gemeenteraad. Hij was ook fractievoorzitter van Strijens Belang.