Volledig scherm
© Mike Bos

Johan Kruijthoff (41) teelt biologische wortelen: ‘Het is zomaar een proefje’

Even vragen aan...De 41-jarige Johan Kruijthoff teelt biologische wortelen op de NoviMINIfarm in Greup. De penen zijn vanaf nu te koop in de Landwinkel aan de Stougjesdijk in Greup.

Hoe bent u er zo op gekomen om biologische etenswaren te kweken?

,,Het is eigenlijk gewoon puur hobby. Dit voorjaar hebben we er een klein stuk land voor vrijgemaakt om met de biologische producten aan de slag te gaan."

Een 'klein' stukje grond. Praten we dan over hectares?

Lachend: ,,Nee, zo moet je dat niet zien het is maar 800 vierkante meter op 800 hectare land wat we voor mijn hobby hebben vrijgemaakt. Ik noem het project dan ook de NiviMINIfarm. Mijn kinderen kunnen daar ook lekker spelen.''

Hebben zij ook al een beetje groene vingers?

Lachend: ,,Ja, ze vinden het heel erg leuk om mee te helpen."

Vanwaar biologische wortels?

,,Die worden eigenlijk niet zoveel geteeld in de Hoeksche Waard. Dat gebeurt meestal in Flevoland en Noord-Holland. Het is zomaar een proefje om te kijken of we het in de toekomst kunnen uitbreiden."

Hoeveel wortels heeft u nu ongeveer geteeld?

,,Dat weet ik niet precies, maar ik denk dat het zo'n 250 kilo is."

Dat is een behoorlijke hoeveelheid. Proef je het verschil tussen biologische wortelen en de wortelen uit de supermarkt?

,,Nee, het smaakt niet heel erg anders dan wortels uit de supermarkt, maar er is voor de teelt van deze wortels alleen geitenmest gebruikt."

Kunnen mensen ook kennismaken met deze biologische peen?

,,Zeker, ze liggen vanaf nu in de onze Landwinkel aan de Stougjesdijk, maar mensen moeten wel snel zijn, want er zijn niet zoveel penen."

Dat wordt straks meer?

,,Misschien komen er in de toekomst inderdaad nog meer penen."

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.