Volledig scherm
De bijeenkomst met dorpswethouder Harry van Waveren gisteravond in de sporthal van Klaaswaal. © Qphoto

Inwoners van Klaaswaal maken zich zorgen om toekomst van dorp

De sporthal in Klaaswaal zat gisteravond bomvol. Ruim 300 inwoners konden hun mening geven over hun dorp tijdens de eerste dorpsontmoeting van de gemeente Hoeksche Waard. De een vindt Klaaswaal een dorp van 'drie keer niks', de ander steekt juist de loftrompet over het zwembad in de Kerkstraat dat al jarenlang wordt gerund door vrijwilligers uit de buurt.

Het buitenzwembad staat bovenaan het lijstje met zaken die erg goed gaan in het amper 4100 inwoners tellende dorp. Op het zorgenlijstje prijkt de verkeersveiligheid op nummer één. Daaraan valt nog heel wat te verbeteren. Bewoners van de Kreupeleweg hebben al het voortouw genomen. Zij hebben al vergevorderde plannen om van de weg een 30 kilometerzone te maken.

Bijeenkomst

Dorpswethouder Van Waveren heeft het idee van een dorpsontmoeting overgenomen uit Rotterdam, waar de gemeente regelmatig wijkbijeenkomsten organiseert om inwoners te betrekken bij het beleid. De komst van de randweg vormde in Klaaswaal de aanleiding. In 2023 moet die er voor zorgen dat doorgaand verkeer niet meer over de Molendijk en Rijksstraatweg rijdt.

Maar Paul van der Giesen ziet ook een keerzijde. Hij vraagt zich af waar het landbouwverkeer blijft. ,,Ik zie het nog niet zo snel gebeuren dat het landbouwverkeer kilometers gaat omrijden over een randweg, terwijl de route door het dorp veel korter is." Een pasklaar antwoord kon de wethouder niet geven, omdat hij hierover eerst wil spreken met bewoners en landbouworganisaties.

Zorgen

Sinds de fusie met Numansdorp in 1984 zijn er maar 450 inwoners bijgekomen in Klaaswaal. Veel inwoners maken zich zorgen over de leefbaarheid, zoals de terugloop van het aantal winkels. ,,Vroeger waren er wel 35 winkels, maar nu heb je één supermarkt en paar kleine zaken.'' Volgens wethouder Van Waveren is dit een landelijk beeld en valt daar weinig aan te doen. Hij wil kijken naar wat mogelijk is. Die ideeën zijn er volop. Variërend van sierlijke lantaarnpalen met bloemkorven tot een plein met een muziektent.

Quote

Vroeger waren er wel 35 winkels. Nu heb je één supermarkt en paar kleine zaken

Inwoners Klaaswaal

Ook de komende jaren zit er geen groeispurt in voor Klaaswaal. Uit cijfers die vorige week op de woontop Hoeksche Waard zijn gepresenteerd, wordt de behoefte voor de komende tien jaar geschat op 110 woningen.