Een verzamelaar legde 41.000 euro neer voor dit oude bankbiljet uit 1897.
Volledig scherm
Een verzamelaar legde 41.000 euro neer voor dit oude bankbiljet uit 1897. © Veilinghuis de Ruiter

Indonesische verzamelaar legt 41.000 euro neer voor een oud biljet van duizend gulden

Een zeldzaam bankbiljet van duizend gulden uit voormalig Nederlands-Indië is bij Veilinghuis De Ruiter in Klaaswaal geveild voor 41.000 euro. Het hoogste bod werd uitgebracht door een verzamelaar uit Indonesië. 

De veiling waarbij verschillende biljetten onder de hamer gingen werd wereldwijd door liefhebbers in de gaten gehouden. 

Van 1000 gulden bankbiljetten zijn weinig exemplaren bekend. Het biljet draagt het portret van de Nederlandse stichter van Batavia, Jan Pieterszoon Coen. Het serienummer AM0001 maakt het extra interessant voor verzamelaars. 

Hoge kwaliteit

Bij bieders was ook grote belangstelling voor een serie biljetten tussen de 50 en 1000 gulden, eveneens uit Nederlands-Indië. Voor duizend euro werden ze stuk voor stuk afgehamerd. Een briefje van 300 gulden werd geveild voor 34.000 euro. ,,De biljetten zijn niet alleen zeldzaam, maar ook van uitzonderlijk hoge kwaliteit’’, aldus het veilinghuis. ,,Dat is bijzonder voor het tropische klimaat in de voormalige kolonie, waar papiergeld veel van te lijden heeft.’’

In de loop van deze week gaan er bij het veilinghuis in Klaaswaal nog meer objecten onder de hamer. Onder meer kunstwerken van Hendrik Willem Mesdag, Jacob Maris en Escher. Vrijdag wordt er kostbaar Chinees porselein geveild.

  1. Bijzonder: Arjan (57) herdenkt overleden broer en rijdt de Alpe d’HuZes op zijn bakfiets...in een schuur
    PREMIUM
    video

    Bijzonder: Arjan (57) herdenkt overleden broer en rijdt de Alpe d’HuZes op zijn bakfiets...in een schuur

    Sinds de dood van zijn broer Ad (46) is Arjan Leeuwenburgh uit Blaaksedijk verslaafd. Aan zijn racefiets wel te verstaan. Zeven keer op rij deed hij mee aan Alpe d‘HuZes, hét fietsevenement op de Franse Alpentop tegen de slopende ziekte kanker die zijn broertje fataal werd. Door corona gaat zijn jaarlijkse ‘uitlaatklep’, die donderdag verreden zou worden, echter niet door. Tóch bedwingt hij ook dit jaar de Alpenreus: in een boerenschuur op een bakfiets.