Volledig scherm
PREMIUM
Er zijn veel zorgen over de verzekering van VGZ. © ANP XTRA

Huisartsen Hoeksche Waard slaken noodkreet over verzekering VGZ

Het zit de huisartsen in de Hoeksche Waard hoog. Een A4'tje in een aantal praktijken op het eiland waarschuwt patiënten voor de omstreden VGZ-verzekering.

Volledig scherm
Pamflet huisartsen Hoeksche Waard VGZ © Zorggroep Hoekschewaard

Huisartsen kregen nog voor de zomervakantie een brief dat ze VGZ-verzekerden zonder spoed niet langer voor een behandeling of afspraak mochten doorverwijzen naar het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid, voor honderden Hoeksche Waardse patiënten van oudsher het meest geliefde en toegankelijke ziekenhuis in de regio. De reden: het zorgplafond - het maximale aantal patiënten per jaar - kwam namelijk te snel in zicht. 

En dat werkt direct door in de werkdruk van huisartsen. De eerste vraag aan de patiënt gaat inmiddels niet meer over de kwaal, maar over waar hij of zij verzekerd is. ,,Dat kost tijd en zorgt ervoor dat huisartsen onderscheid moeten maken in patiënten die bij VGZ zijn verzekerd of niet. Huisartsen zijn niet meer vrij om iedereen bijvoorbeeld naar het Ikazia door te verwijzen'', zegt Henk de Vos, huisarts in Zuid-Beijerland en voorzitter van de Zorggroep Hoeksewaard.