,,Na het trimmen laat ik ze even lanterfanten'', aldus Saskia Angenent-Degens
Volledig scherm
,,Na het trimmen laat ik ze even lanterfanten'', aldus Saskia Angenent-Degens © Heleen Schrijvershof

Hondenfotografe: 'Viervoeter is tegenwoordig volledig gezinslid'

De werkplek vanSaskia Angenent-Degens heeft haar eigen trimsalon in Mijnsheerenland en combineert dit met haar andere grote liefde: fotografie. In haar salon en in de frisse buitenlucht houdt ze fotoshoots waarbij de net geknipte honden door haar worden vastgelegd.

Ze vond honden altijd wel leuk, maar had er thuis geen. . ,,Als kind ben ik ook een keer gebeten door een hond. Die zat vastgebonden aan een caravan en ik wilde 'm redden. Geen goed idee. Honden waren niet echt in mijn leven'', vertelt Degens.


Een hond is volgens Angenent tegenwoordig vaak een volledig gezinslid. ,,Ouders willen graag mooie foto's van hun kind, hondenbaasjes worden vaak net zo blij van een foto van hun hond. Ik hoor ook weleens: 'Mijn kind staat er mooi op'. Dan bedoelen ze daar hun hond mee.''

Roer om

Vorig jaar maakte ze een carrièreswitch. ,,Een 180 graden ommezwaai. Ik werkte hiervoor als communicatiemedewerker en gaf advies. Ik had heel veel deadlines en daar kreeg ik moeite mee. De ene opdracht was nog niet afgerond en daar kwam de volgende alweer om de hoek te kijken. Toen heb ik het roer omgegooid. In de loop van de tijd ben ik hondenfotografie erbij gaan doen."

In de salon begon ze de geknipte honden vast te leggen. ,,Puur omdat ik dat zelf leuk vond om te doen. Ik merkte dat mensen het bijzonder vinden om een foto te krijgen van hun hond. Zo ontstond het idee.‘’

Gekke geluiden

Hoe krijg je een viervoeter rechtop en met de snuit richting de camera? ,,Na het trimmen laat ik ze even lanterfanten. Aandacht vraag ik door gekke geluiden te maken. Daar reageren ze altijd wel op. Het leukste is als ze hun oren op een bepaalde manier naar voren klappen. Dat staat het mooist op beeld."

  1. Feestje in coronatijd: klinkerrap en kazoo bij jubileum De Klinker

    Feestje in coronatijd: klinkerrap en kazoo bij jubileum De Klinker

    Improviseren is een belangrijk begrip in deze ongewisse tijd die de coronacrisis veroorzaakt heeft. Ook de Oud-Beijerlandse basisschool De Klinker moest afgelopen weken flink schakelen om het onderwijs doorgang te laten vinden en dat lukte. Ook ilde directeur Martin Dekker met zijn team het jubileum - de aan de Polderlaan gesitueerde school bestaat 12,5 jaar - ook in een periode dat onderling contact vooral via computers en telefoons gaat, niet ongemerkt voorbij laten gaan.