Volledig scherm
Volgens Niels van der Waal was het 'geen gok' om het substropische gewas in de Hoeksche Waardse grond te planten. © Qphoto

Hoeksche Waardse nep-aardappel is hip!

De Hoeksche Waard is binnenkort een hip product rijker. Bij de erkende groenteboer op het eiland is dan de Hoeksche Zoete te koop: de door Numansdorper Niels van der Waal geteelde zoete aardappel, die - anders dan de naam doet vermoeden - geen familie van de aardappel is.

Een subtropisch gewas dat straks verkrijgbaar is in de Hoeksche Waard? Teler Niels van der Waal, die met zijn ouders boerderij Philipsburg in Numansdorp runt, moet ook wel lachen om die constatering. ,,In Egypte, waar ik een tijd voor mijn werk geweest ben, wordt de zoete aardappel veel verbouwd en gegeten. Dat heeft mijn interesse aangewakkerd. Nee, het was geen gok maar een weloverwogen keuze om een subtropisch product, dat ook vanuit (Zuid-)Amerika in Nederland wordt geïmporteerd, hier te planten. Een product dat weliswaar zoete aardappel wordt genoemd, maar een totaal ander gewas is en naar zoete winterwortel smaakt.''

Populair

De zoete aardappel, in het Latijn Ipomoea batatas (kortweg bataat), van Niels gedijt goed dit seizoen. ,,Op een gebied van een halve hectare in omstandigheden die eigenlijk niet passen bij het product'', stipt Niels aan. ,,We verbouwen de Hoeksche Zoete namelijk op zware kleigrond, dat is de grootste beperking. Plantmateriaal moet bovendien van ver komen, is duur en het is heel arbeidsintensief om te planten. Vorig jaar heb ik al wat kunnen experimenteren met plantgoed dat ik in Duitsland heb kunnen bemachtigen. Dit jaar had ik plantgoed uit Spanje en Portugal. De zoete aardappel is ook een onwijs populair product. We zijn gewend om gewassen te telen voor een bulkmarkt, voor een industrie. Dit is een product waar veel vraag naar is en dat niet of nauwelijks voorhanden is in Nederland.''

Quote

Dit is een product waar veel vraag naar is

Niels van der Waal

Eind mei gingen de plantjes in de grond, inmiddels zijn de eerste zoete aardappelen geoogst. ,,Het droge, warme weer in Nederland is gunstig, daar doet die plant het goed op. Toen het hier deze zomer veertig graden was, hing alles slap: de bieten, de aardappelen, er zat geen leven in. Maar die zoete aardappels begonnen toen echt te groeien. Daar hielp in het voorjaar ook de zwarte, biologisch afbreekbare folie bij, die warmte vasthoudt en onkruid tegengaat.''

Over enkele weken ligt de Hoeksche Zoete in de winkel. Niels' vriendin Milou is nadrukkelijk betrokken bij de lancering van het product. Niels: ,,Ik wilde het in eerste instantie Hoeksche bataat noemen, maar we hebben besloten het de bekende Nederlandse naam met een lokale knipoog te geven. We zijn nu aan het bekijken hoe we de route naar de consument gaan verzorgen. Dat is een ontdekkingstocht, maar ook een luxepositie want er is veel vraag naar.''