Volledig scherm
Links: de lepel zoals hij werd aangetroffen. Midden: na het terugbrengen in oorspronkelijke vorm. Rechts: na de reiniging. © Stichting Archeologie Hoeksche Waard

Hoeksche Waardse archeologen herstellen huwelijksgeschenk uit 1600

Archeologen van de Stichting Archeologie Hoeksche Waard hebben een eeuwenoude tinnen lepel volledig gerestaureerd. De oude apostellepel werd in de zomer van 2018 gevonden tijdens de reconstructie van de Kaai in Strijen. Volgens Jeroen Ras, een van de archeologen, is de lepel rond het jaar 1600-1650 gemaakt en mogelijk cadeau gedaan bij een geboorte of een huwelijk.

Quote

De lepel is moedwillig verbogen en in het water gegooid. Waarschijn­lijk zit hier een magische gedachte achter

Jeroen Ras, Stichting Archeologie Hoeksche Waard

,,Op de steel staat een apostel met een zwaard of een zaag afgebeeld’’, weet Ras. Volgens hem is de lepel in de zeventiende eeuw moedwillig verbogen en in het water gegooid. ,,Waarschijnlijk zit hier een magische gedachte achter.’’

De lepel is een van de meest bijzondere vondsten die vorig jaar in de Kaai in Strijen is gedaan. In september wordt de volledig gerestaureerde lepel tentoongesteld in het Museum Het Land van Strijen. Ook de andere vondsten worden daar geëxposeerd.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.