Volledig scherm
PMD zakken worden opgehangen en opgehaald. © Qphoto

Hoeksche Waarders betalen volgend jaar 33 euro meer voor het ophalen van afval

De heffing die Hoeksche Waarders moeten betalen voor het ophalen van afval door de RAD pakt volgend jaar gemiddeld 33 euro duurder uit. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde begroting 2020-2023 van de gemeente Hoeksche Waard.

De vijf afvalstoffenheffingen uit de voorgaande gemeenten worden in 2020 gelijkgetrokken. Die stijgt met ongeveer drie tientjes, omdat de kosten voor de verwerking van plastic en GFT-afval door het Rijk zijn verhoogd. Gemiddeld gaat het om 226 euro per huishouden.

Daarnaast zijn de opbrengsten die de gemeente krijgt uit het ophalen van textiel en oud papier gedaald. Maar, zo stelt de gemeente Hoeksche Waard, daarmee blijven ‘we’ nog wel onder het landelijk gemiddelde.

De rioolheffing stijgt komend jaar niet en de onroerend zaakbelasting (ozb) alleen met de inflatiecorrectie, 1,4 procent. Voor een doorsnee huishouden stijgen de woonlasten daardoor licht.

Zo moet een gemiddeld huishouden volgend jaar 212 euro rioolheffing betalen en 236 euro aan ozb (bij een woz-waarde 250.000 euro). ,,Van vijf gemeentes naar één. Het was een behoorlijke opgave’’, licht wethouder financiën Piet van Leenen toe.

Spaarpotje

De 280 miljoen euro aan inkomsten die de gemeente heeft, worden onder meer uitgegeven aan verkeer, vervoer en openbare ruimte (42 miljoen) en bestuurlijke zaken (48 miljoen). In het ‘spaarpotje’ van de gemeente gaat 82 miljoen.

In de begroting is geld vrijgemaakt voor de leefbaarheid van de dorpen in de Hoeksche Waard. Gemiddeld gaat het om 4 miljoen euro per jaar. Ongeveer tien procent van dat extra budget gaat naar gebiedsmarketing. Het geld wordt onder meer gebruikt om stelletjes en gezinnen te behouden en aan te trekken.

,,Het blijkt lastig om jonge mensen hier te houden’’, stelt Van Leenen. ,,Om het aantrekkelijk voor hen te maken om hier te blijven moeten je jongeren bijvoorbeeld goede huisvesting bieden.’’

Naast woningen voor jongeren kijkt de wethouder naar de huisvesting van ouderen. ,,De demografische balans moet in evenwicht zijn. Er is over enkele jaren behoefte aan zo’n 6.000 extra woningen voor 75-plussers. De piek zit in het jaar 2030. Dat heeft alles te maken met een geboortegolf.’’

De politiek behandelt de voorstellen op 29 oktober. Dan is het voor burgers mogelijk in te spreken. De begroting stelt de gemeenteraad op dinsdag 12 november definitief vast.