Hoeksche Waard leest zich suf

Bibliotheek Hoeksche Waard kan de tassen met boeken bijna niet aanslepen. “De Hoeksche waard leest zich suf,” zegt Nell Schuijff van de bibliotheek. De belangstelling voor de verrassingstassen is groot, want de teller staat al boven de 400.

Enkele dagen na de sluiting van alle bibliotheekvestigingen begon de bibliotheek een ‘superbieb’. In diverse supermarkten konden mensen gratis afgeschreven boeken meenemen. “Dat liep als een trein,” zegt Schuijff. “Maar we zijn gestopt, omdat er niet altijd iets van je gading tussen zit.” Zo ontstond het idee van de verrassingstas. Leners bestellen vier boeken uit hun favoriete genre en de volgende dag levert een van de medewerkers de bestelling af. “En daar kunnen ook boeken tussen zitten die we net hebben aangeschaft.”

Jacqueline Kooiman werkt normaal in een bibliotheekvestiging. Maar sinds drie weken bezorgt ze vrijwel dagelijks boeken aan huis in verschillende dorpen. Dat gebeurt in overleg met het RIVM, dus met handschoenen aan. Vandaag gaat ze met vier streekromans naar mevrouw Kuiper (86) in ’s-Gravendeel. “Ze weet nog niet welke titels ze krijgt. Dat blijft een verrassing.” Jacqueline zet de tas voor de deur en doet een paar stappen achteruit. Na een kort ‘praatje op afstand’ gaat ze door naar haar volgende klant. “Het is hartstikke leuk werk, want ik maak elke keer iemand blij.” I

Wie denkt dat vooral senioren van de actie gebruikmaken, heeft het mis. Schuijff: “Ongeveer tweederde van de aanvragen is voor de jeugd.” De aanvragen komen uit alle dorpen. “Nu is er veel belangstelling in Puttershoek en ’s-Gravendeel, maar dat wisselt steeds.” Het einde van de ‘coronaservice’ is nog lang niet in zicht. “We hebben nog honderden boeken in ons magazijn staan.”

Wie zich wil laten verrassen met leesvoer kan het formulier op de website invullen of op werkdagen bellen met de hulplijn: 06-22054062. Daar kan iedereen ook terecht met vragen over andere bibliotheekzaken.

  1. Bijzonder: Oud-Beijerlandse Pieter-Bas (13) haalt 7500 euro op voor overleden medesurfers
    PREMIUM

    Bijzonder: Oud-Beijerland­se Pie­ter-Bas (13) haalt 7500 euro op voor overleden medesur­fers

    Hij is een van de jongste surfers die bij het Nederlandse surfteam in Scheveningen is aangesloten, maar de 13-jarige Pieter-Bas Boekee uit Oud-Beijerland bedacht wel een heel bijzondere actie om de vijf omgekomen surfers te herdenken. Hij besloot met de verkoop van armbandjes – met het herdenkingslogo met de vijf haringen erop – een inzamelingsactie te beginnen. Inmiddels heeft hij al zo’n 7500 euro opgehaald voor het goede doel.