Volledig scherm
Iedereen kent het NK Sprietlopen. Want wie heeft er niet aan meegedaan in zijn jongere jaren? © Victor van Breukelen

Hoeksch dna: van Kees Verkerk en Sprietlopen tot de Feestweek

Ons dnaWat kenmerkt de Hoeksche Waard en zijn inwoners? Is het Kees Verkerk? Het Bosmanmolentje? Of het NK Sprietlopen? Om die vraag te beantwoorden, neemt deze krant wekelijks iets typisch Hoeksche Waards onder de loep in de nieuwe rubriek 'Ons dna'.

Het Hoeksche Waardse dna. Voor de één is dat het polderlandschap met zijn boerderijen en molens, voor de ander dorpse tradities zoals de 's-Gravendeelse Feestweek of de Buitensluisse Paardenmarkt. En van 'buitenaf' zijn we bekend van Alcazar en recreatieoord Binnenmaas.

Maar bekijk je als natuurliefhebber de Hoeksche Waard door de lens van je fotocamera, dan zie je de Oeverlanden of de Korendijkse Slikken. In meer of mindere mate hoort het allemaal bij ons.

Iconische plekken

De Scandinavische wijken die na de Watersnoodramp onderdak boden. Het iconische ophaalbruggetje in Strijensas. Of de veerpontjes, Suze Groeneweg, de suikerfabriek of de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen - we hebben het in onze armen gesloten, zoals het water de Hoeksche Waard omarmt. Deze en andere onderwerpen komen aan bod in een serie over de kenmerkende eigenschappen van de Hoeksche Waard.

Het is een stukje land met bijna 86.000 inwoners, verspreid over dorpen en buurtschappen, aan de rest van de wereld vastgeklonken door de brug en de twee tunnels. En waar na 1953 het water wel gezakt is, maar de verhalen nog tot aan de lippen staan. Zo bevat de Hoeksche Waard, net als ons dna, een schat aan informatie die veel over dit gebied vertelt.

Help ons via verhalen de Hoeksche Waardse identiteit te ontdekken. Stuur een e-mail naar rd.hoekschewaard@ad.nl of een briefje naar AD Hoeksche Waard (postbus 2999, 3000 CZ, Rotterdam).