Volledig scherm
Schaatser Louis Hollaar uit Numansdorp komt komend weekeinde in actie op het NK allround. © , BSR Agency

Herstelde Louis Hollaar wil op NK laatste kans grijpen

Slagen doet het seizoen van Louis Hollaar (21) niet meer. Wel is de Numansdorpse profschaatser van TalentNED op tijd hersteld van zijn liesblessure om dit weekend tijdens het NK allround nog één keer zichzelf te laten zien.

Hij moest de eerste bocht op de 1000 meter nog nemen, maar voor Louis Hollaar (21) zat de Holland Cup er al weer op. De schaatser van TalentNED scheurde half oktober in Deventer, tijdens de plaatsingswedstrijd voor het World Cup Kwalificatietoernooi, zijn lies. Einde wedstrijd, geen kwalificatietoernooi twee weken later in Heerenveen en ook de NK afstanden, eind december in Thialf, kwamen te vroeg.

Trainen, trainen en nog eens trainen. Zo zagen de eerste maanden van zijn seizoen eruit. Gewoon net zoals de zomer dus, wanneer hij zich klaarstoomt voor een nieuwe winter. Na een sterk eerste schaatsseizoen bij TalentNED, waarin hij op de 1500 meter in het Poolse Tomaszów Mazowiecki zijn World Cup-debuut maakte en op het NK allround in Thialf op de 500 meter zijn eerste seniorenmedaille opeiste, moest hij nu in de luwte herstellen.

Hoofddoel

Tot zondag 12 januari. Op de hoogste trede van het podium sloot hij zijn teleurstellende voorseizoen af als winnaar van de Gruno Bokaal, een allroundtoernooi waarbij de eerste zes zich plaatsten voor het NK allround. ,,Dat was mijn eerste echte wedstrijd van dit seizoen", zegt Hollaar. ,,Ik had wel trainingswedstrijden gereden, maar nu stond er plaatsing voor het NK op het spel. Dat was voor mij ook het hoofddoel. Dat is gelukt."

Tuurlijk, de in Heerenveen woonachtige Numansdorper had al te graag eerder op het ijs gestaan. ,,Dat had ik ook in mijn hoofd", zegt hij. ,,Voor jezelf gaat het herstel natuurlijk nooit snel genoeg. Alleen is de lies vooral met sprinten gevoelig. Met lange afstanden heb ik minder last. Ik heb ook nog een kleine terugslag gehad. Maar volgens de fysiotherapeut is het heel goed gegaan. Ik voel me nu ook weer goed en fit."

,,Op de Gruno Bokaal was ik wel benieuwd hoe de 500 meter ging. Mijn eerste 500 meter na mijn blessure. Het ging naar behoren. Ook op de 1500 en 5000 meter en tien kilometer. Gewoon degelijke ritten, niet bijzonder. Maar ik was vooral blij dat het goed ging en dat ik vier goede afstanden kon rijden. Het was voor mij de bevestiging dat ik weer richting het niveau van vorig jaar ga."

Speerpunt

Nu alle andere grote wedstrijden al zijn verreden, is het NK allround dit weekend in Heerenveen voor Hollaar des te belangrijker. Met zíjn afstand als speerpunt. ,,Ik wil natuurlijk alle afstanden goed rijden. Maar de 1500 meter vind ik het belangrijkst. Dat ging vorig jaar heel goed. Dat heb ik dit seizoen nog niet kunnen laten zien. Ik wil nu alsnog laten zien dat ik een goede 1500 in de benen heb."

Het zal, zelfs als het goud oplevert, een pleister op een seizoen zijn dat voor hem hoe dan ook niet meer gaat slagen. ,,Nee, want de toernooien die ik het belangrijkste vond, heb ik gemist. Ik ga er dit weekend uiteraard wel het beste van maken en proberen drie, en eventueel vier, heel goede afstanden te rijden. Voor de rest is het zonde. Maar goed, het is niet anders. Het heeft geen zin om daar lang bij stil te staan."

Programma

Op de NK allround in Heerenveen verschijnt Louis Hollaar vandaag aan de start op de 500 en 5000 meter en morgen op de 1500 meter. Bij minimaal een achtste plek in het algemeen klassement volgt morgen ook nog de tien kilometer. De 500 meter voor mannen begint vandaag om 11.53 uur, de 5000 meter om 16.03 uur. Morgen klinkt voor de mannen om 12.17 uur het startschot voor de 1500 meter. Voor de acht beste schaatsers wacht om 16.07 uur de tien kilometer.